Budai szándékos törvénysértést sejt

Dénes Zoltán
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudatosan sértett törvényt Gyurcsány Ferenc korábbi szocialista miniszterelnök – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Budai Gyula, az előző kormány gyanús földügyleteit vizsgáló miniszterelnöki biztos. Meglátása szerint az akkori kabinet utolsó ülésére, Veres János pénzügyminiszternek megírt felkészítő anyagot minden kormánytag ismerhette. A politikus arra, a lapunk által már bemutatott dokumentumra hivatkozott, amely szerint a Pénzügyminisztérium egyik osztályvezetője felhívta a kormány tagjainak figyelmét, hogy nem állnak fenn a szükséges törvényi feltételek a sukorói King’s City névre hallgató kaszinóépítési terv kiemelt állami beruházássá való minősítéséhez. Mint az iratból kitűnik, a kormányülés időpontjában még nem kötötték meg a koncessziós szerződést a befektetővel, márpedig a jogszabály szerint egy beruházást addig nem lehet nemzetgazdaságilag kiemeltté nyilvánítani, amíg e jogi feltétel nincs megteremtve. Budai Gyula álláspontja szerint Gyurcsány Ferencnek, Bajnai Gordonnak és Veres Jánosnak tudniuk kellett ezekről a tényekről, és emiatt az ügyben nem kerülhető el felelősségre vonásuk.
A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt tavaly április óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a King’s City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében.
Az eljárás során a vagyonkezelő egykori vezetőit és Bajnai Gordon, illetve Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököket is tanúként hallgatta ki a vádhatóság, amely megállapította, hogy az ügylet miatt az államot több mint 1,3 milliárd forintos veszteség érte.
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.