Csontvázhegy a kerületekben

<p>Egyre több csontváz hullik ki a fővárosi kerületekben a szocialisták által hátrahagyott városházi szekrényekből – derül ki lapunk összeállításából. A legsúlyosabb anyagi helyzetben az MSZP által több ciklus óta irányított városrészek vannak: Erzsébetváros, Terézváros, Csepel, a XV. és a XVIII. kerület.</p>

2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December végéig átvilágíttatjuk az egész önkormányzatot, de annyi már most látszik: Erzsébetváros költségvetéséből több milliárd forint hiányzik – nyilatkozta lapunknak Vattamány Zsolt, a VII. kerület 1990 óta első jobboldali, fideszes polgármestere. A városrész súlyos öröksége a Hunvald-ügy, az MSZP legnagyobb országos botrányainak egyike. A polgármester szerint egyelőre még csak becsülni sem lehet a korábbi MSZP–SZDSZ-es időszakokban elszórt pénzek nagyságát, de a Hunvald György volt polgármester és társai ügyében, a bűnszervezetben elkövetetett bűncselekményekkel milliárdosra becsült veszteség után a kártérítési igényt már eljuttatták a nyomozó hatóságokhoz. A kerület fideszes többsége magalakulásakor három alpolgármestert választott, közülük egy „külsős”. Az eddigi hét bizottság helyett a jövőben csak három lesz, és a tanácsnokok számát is felére csökkentették. A gazdasági társaságok felügyelőbizottsági tagjait lecserélték.
A szomszédos Terézvárosban kiderült: az ingatlanügyek miatt gyanúsított Verók István (MSZP) polgármester bukása után közvetlenül 110 millió forintos hiányt hagyott az új jobboldali vezetésre, emellett hosszú távon nyögik a csaknem kétmilliárd forintos adósságterhet. – Perek sokaságát titkolták el előlünk, csak a szerencsének köszönhető, hogy éppen a képviselő-testület megalakulása napján az általunk megbízott jogász „megmentett” 690 millió forintot – mondta Hassay Zsófia (Fidesz–KDNP) polgármester. Verókék ugyanis utolsó lépéseik között a peres ügyek jogi képviseletét felmondták az önkormányzat részéről. A VI. kerületben három belsős alpolgármestert választott a fideszes többség, csak négy bizottság alakult.
– Csontvázeső hullik a szocialisták által eddig használt városházi szekrényekből – mondta el lapunknak László Tamás, a XV. kerület Fidesz–KDNP-s polgármestere. Kifejtette: az átadás-átvétel napján mindössze két szerződést vettek át a korábbi MSZP-s polgármestertől, Hajdu Lászlótól. Kiderült azonban, hogy az önkormányzatnál a 400-at is meghaladja a perek száma, van, amelyikben 1,1 milliárdos a követelés. Kilenc polgármesteri tanácsadót már elbocsátottak, és havonta kétmillió forintot takarítanak meg a tisztségviselők illetményének a csökkentésével.
Csepelen a Németh Szilárd fideszes polgármester vezette képviselő-testület – a korábbi MSZP-s vezetés által indított közbeszerzési eljárások, teljesítés nélküli utalások leállításával – visszaszerzett csaknem 400 millió forintnyi közpénzt.
A XVIII. kerületben Ughy Attila fideszes polgármester szerint egy lerobbant és kifosztott önkormányzatot vettek át. A képviselő-testület elsőként döntött a volt MSZP-s vezetők számonkéréséről, egy elszámoltatási munkacsoport megalakításáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.