Döntés Hagyó Miklós társairól

2010. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltérő módon ítéli meg a BKV-nál zajló büntetőeljárásokat felügyelő Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a Hagyó Miklós és társai elleni kényszerintézkedések súlyát: Lelovics Ottó szeptember 26-án lejáró előzetes letartóztatásának két hónapos meghosszabbítását, Horváth Éva esetében pedig megszüntetését, egyben házi őrizetbe helyezését javasolja. Az MSZP korábbi főpolgármester-helyettesének letartóztatását az elsőfokú bíróság a napokban november 17-ig hosszabbította meg, a Legfőbb Ügyészség pedig a nyomozás határidejét tolta ki további négy hónappal, január 21-ig.
Fazekas Géza, a KNYF szóvivője lapunknak elmondta, a bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekményekkel gyanúsított társaságból Lelovics Ottó esetében továbbra is fennáll a szökés, az elrejtőzés, valamint a büntetőeljárás meghiúsításának veszélye. A volt kommunikációs igazgató esetében hangsúlyosan figyelembe vették a terhére rótt bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyát, a törvényben meghatározott büntetési tételt és a Hagyó Miklóshoz fűződő kapcsolatát. Ugyanakkor Horváth Éva, a szocialista politikus egykori kommunikációs főtanácsadójának előzetesét nem kívánják meghosszabbítani: házi őrizetbe helyeznék, mert nála a kényszerintézkedés enyhébb változatát is elegendőnek tartják. – Nála több szempontot is méltányoltunk: személyi körülményeit és azt, hogy érdemi vallomást tett – emelte ki Fazekas Géza, aki a részletekről a nyomozás érdekében nem kívánt bővebben nyilatkozni.
Hagyó Miklós a gyanú szerint hivatali hatalmával visszaélve, előnytelen szerződések kötésére, kifogásolt munkák igazolására, kifizetésére utasította a BKV vezetőit 90 millió forintos kárt okozva. Utóbb zsarolással is meggyanúsították. Az MSZP-s városvezető közvetítője volt Horváth és Lelovics, továbbá a Horváth, Dóczi és Lehmann Ügyvédi Iroda alapítója, a szabadlábon védekező Horváth Iván.
Mint megírtuk, Hagyó és Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója múlt heti szembesítése után továbbiak várhatók, amelyekre akár Demszky Gábor főpolgármestert is beidézhetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.