Egy borús látnok

2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kegyetlen pillanat vár a Fidesz–KDNP-kormányzatra még a teljes kudarc előtt október–novemberben – legalábbis Ágh Attila jövendőmondó politológus szerint, aki borús figyelmeztetését tegnap tárta nyilvánosság elé a naponta megjelenő volt szakszervezeti füzetkében, amely talán az MSZP belső hírlevele lesz.
Jobb, ha tudjuk – tájékoztat a látnok –, hogy gyorsan olvad a hatalom politikai tőkéje: „Már minimális a bizalom a gazdasági és társadalmi elit vezető képviselőiben, de még megszólíthatók…” (Az eddigieket valószínűleg előbb a rendőrség, az ügyészség és a bíróság fogja megszólítani.)
A notórius ötletgazda nemzetközi szemüvegen át is mérlegeli a kormányzat esélyeit: „Egy radikális kormányátalakítás Brüsszelben is heves helyeslést váltana ki, mert új gazdasági tárgyalópartnerekkel nekik is könnyebb lenne az életük.” Ágh bácsi több évtizedes, még a Kádár-korban fogant bölcsességeit bizony megcsípte már a dér. Veretesnek szánt szózatai legtöbbikéről menetközben rendre kiderült, lejárt szavatosságú, kenetteljes szamárságok. Jól illeszkedik ezek közé a riogatásnak a kormányzat baljós végét fölvázoló előrejelzése is: „A Fidesz körül egyre szűkül az időkúp, és a publikum elkezdi a zuhanó párt mozgását figyelni a korántsem dicsőséges becsapódásig.”
Ágh Attila dolgozatának címe egyébként valószínűleg saját fáradt olvasóinak szól: Meddig bírják?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.