Elbúcsúzik a HM a fekete seregtől

A tervek szerint már az év végétől újra katonák őrzik a laktanyákat a honvédség alakulatainál – tudatta Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára kedden a fővárosban tartott előadásán.

Zord Gábor László
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeretné megőrizni a finanszírozás idei szintjét a jövő évi költségvetésben a Honvédelmi Minisztérium – mondta Fodor Lajos. A korábbi vezérkari főnök tegnap a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen a Biztonságpolitikai Szakkollégium meghívására tartott előadást a védelmi kormányzat első száz napjáról, utalva a jövő terveire is. Lapunk kérdésére válaszolva nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy a Gripen vadászgépek a minisztérium fejlesztésre fordítható büdzséjét nagyrészt felemésztő fizetési részletei (évente 20-30 milliárd forint 2016-ig) a központi költségvetésbe kerüljenek át megfelelő egyeztetést követően, tekintettel arra, hogy a nemzeti biztonság kiemelt projektjéről van szó.
Elmondta: a tárcát 2002 óta érő elvonások mára 194 milliárd forintos fejlesztési elmaradást eredményeztek, amit ha 2-6 éven belül nem pótolnak, mindenképpen képességcsökkenés következik be.
A honvédség afganisztáni bevetésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a szövetségi kötelezettségvállalás ugyanolyan fontos, mint a magyar katonák életének megóvása, s mivel a misszió kezdete óta megváltozott körülmények miatt immár „puha célpontok vagyunk”, folyamatban van a szerepvállalás felülvizsgálata.
A tárca vezetése által eszközölt és a közeljövőben megvalósítandó változtatások közül az államtitkár kiemelte a kiszervezések leállítását, hiszen az nem tartható, hogy külső cégekkel végeztetik el, ami a minisztériumi apparátus dolga lenne. Az év végéig a tervek szerint helyreállítják a honvédségi alakulatok laktanyáinak katonai őrzés-védelmét a „fekete sereg”, azaz a civil cégek helyett, melyekre évente 9 milliárd forintot költ a tárca – tájékoztatott Fodor Lajos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.