Emberkísérletek és a hazudós egér

Varga Klára
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kultúrház helyén az m1-en vasárnap este végre megnézhettük az Aranymetszés első adását. Kicsit nehézkessé tette az indítást, ahogyan elmagyarázták nekünk, mi is az aranymetszés.
Az első blokk, amely a soproni nemzetközi animációs konferenciáról és Kiss Andrea A hazudós egér című filmjéről szólt, parádésra sikerült. Nem lett túl gyors, sem túl lassú, sem elnagyolt, aki végignézte, pontosan tudja, milyen rangos rendezvény zajlott le a közelmúltban, melyik film nyerte a fődíjat, milyen a magyar animációs film helyzete, mik a lehetőségei, és a nézők maguk győződhettek meg arról, milyen igényes, szép, izgalmas az a magyar animációs film, amelyet eddig nyolcvanöt nemzetközi fesztiválra hívtak meg, és tizenkét díjat söpört be. Talán még azt hallottuk volna szívesen, hogy mikor vetíti az MTV Kiss Andrea alkotását.
Izgalmas volt az operaházi anyag akkor is, ha egy-két magától adódó kérdést Mohácsi Szilvia nem is tett fel, viszont megerősödhetett a gyanú a nézőben, hogy árnyalt kulturális riportokat, interjúkat láthat ebben a műsorban, olyanokat, amelyekben nem feketére vagy fehérre festenek egy-egy alkotót vagy tisztségviselőt. Nem fognak hallgatni valakiről csak azért, mert politikailag vagy értékrendszer szempontjából máshol áll, mint a műsor szerkesztői, hanem az örök értékek és a közösségi érdekek állnak majd a centrumban.
Nagyon jól sikerült a Zeppelin-házról készült blokk is, pró és kontra megismertük az építtetők és a magyar építészek véleményét arról, hogy néhány ember nyerészkedése miatt érdemes-e maradandóan tönkretenni, uniformizálni a pesti belvárost. Ráday Mihályt is végre színről színre megismerhettük. Megtudhattuk, hogy véleménye szerint szabad sok milliárdos, a világörökség címe elvesztését kockáztató kísérletet folytatni a Bécsi utcában. Ezentúl azonban én már nem szeretném, ha Ráday Mihály bármit is mondana magyar műemlékekről, mert nem fogok hinni neki. Ami azt illeti, Cselovszki Zoltán főépítész is meglepett a Zeppelin-ház építését szorgalmazó nézeteivel, de örülök, hogy többen többféle véleményt fogalmaztak meg, és ezzel egy nagyon fiatal kulturális műsor hitelességéhez járultak hozzá.
Igazán zavarónak csak a műsor belsőépítészének és az operatőrének munkáját éreztem. Hevenyészett, gyanús díszletek közt ültek a stúdióban megszólalók, és ha már nem sikerült berendezni a műsorhoz a teljes teret, akkor miért kellett olyan szögből mutatni, ahonnan ideiglenes, raktári jelleget kap a látvány?
(Aranymetszés, m1, szeptember 19., 21.55.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.