Érdemi intézkedéseket ígér Szócska

2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltétlenül javítani kell a hazai patológia helyzetén, és garantálni kell, hogy valóban csak olyan körülmények között kezeljenek daganatos betegeket, ahol a diagnosztizálásukhoz is minden feltétel adott – jelentette ki Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a lapunk tegnapi számában megjelent írásra reagálva. A Magyar Nemzet cikke Szentirmay Zoltán profeszszornak, az Országos Onkológiai Intézet munkatársának döbbenetes publikációjából idézett, amely szerint a patológia jelenlegi színvonalához képest a nem megfelelő diagnózisok aránya eléri az ötven százalékot. Ennek elsődleges oka az óriási hazai szakemberhiány. A patológusokat jó fizetésért külföldre csábítják, van olyan ország, ahol az összes szakember több mint tíz százaléka magyar. A válságos helyzet miatt vannak olyan kórképek, például a daganatos betegségek között, ahol csak a páciensek töredéke kapja meg a megfelelő kezelést.
Szócska Miklós közölte: érdemi intézkedésekre készül a tárca annak érdekében, hogy javítsanak a patológia, s ezen keresztül többek között az onkológiai ellátás helyzetén. Részleteket azonban nem árult el a tervezett lépésekről, csupán annyit mondott, hogy központosítják a betegutakat, hogy a daganatos pácienseket valóban csak ott kezeljék, ahol ahhoz minden feltétel adott. Hozzátette: különböző szakmai konzultációk alapján már az elmúlt időszakban felmérték ennek a területnek a tragikus helyzetét, ami nem tűrhető tovább.
Jegyzet a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.