Feketelistás helyen járt pórul a brazil

Rajta volt az amerikai nagykövetség által kiadott feketelistán az az étterem, ahol egy brazil férfival egy sörért és egy levesért 75 ezer forintot fizettettek ki a közelmúltban. A rendőrség vizsgálja a történteket.

Győr Ágnes
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre még csak vizsgálja a rendőrség, miként történhetett, hogy egy sörért és egy levesért 75 ezer forintot fizettettek ki egy brazil turistával az egyik budapesti belvárosi étteremben. Az eset még szeptember 14-én történt a Váci utcában, egy olyan helyen, ahová az áldozat két lány invitálására tért be. Miután kihozták a számlát, a férfit egy elkülönített helyiségbe kísérték. Itt a férfi beszámolója szerint az étteremnek saját bankautomatája volt, amiből pénzt vetettek fel vele. A fiatalember szerint – aki a történtek nyomán feljelentést tett másnap az V. kerületi kapitányságon – az egész helyzeten látszott, hogy nincs kiút. Bár az eredeti hírek szerint a számlán feltüntetett összeg nagyságával voltak problémák, lapunk nem hivatalos forrásból úgy tudja, a gondot inkább az okozhatta, hogy az automata nem működött megfelelően.
Jelenleg tart az eset körülményeinek tisztázása. Ennek függvényében dönti majd el a rendőrség, hogy elrendel-e nyomozást az ügyben – tájékoztatta lapunkat a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya.
A Brazil Nagykövetségtől úgy értesültünk, hogy az elmúlt évben három hasonló, brazil állampolgárokat érintő eset jutott tudomásukra. Erős Balázs, a nagykövetség munkatársa elmondta, hogy mindegyiknél a mostanihoz hasonló módon, 50 és 100 ezer forint közötti összeggel károsították meg az áldozatokat. Hozzátette: bár nem készítettek összesítést azokról a helyekről, ahol visszaélések történtek, tapasztalataik megegyeznek azzal a listával, amelyet korábban az amerikai nagykövetség készített.
Mint ismert, az Egyesült Államok nagykövetsége kiadott feketelistáján hét magyar vendéglátó-ipari egység kapott helyett. Ezek közül egyet, a Bécsi utcai Galaxia éttermet tavaly júniusban végleg bezártak. Az V. kerületben további két étterem – a Madame Pompadour, valamint a Milady – működését szintén felfüggesztették 2009 elején a rendőrségi eljárás lezártáig.
Lapunk úgy értesült, hogy az a hely, ahol a brazil fiatalember 75 ezer forintot hagyott hátra, szintén szerepel a listán. A maradék hat feltüntetett lokál közül egyedül a Városközpont található a Váci utcában. Megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot az étterem vezetőségével, hogy megtudjuk, náluk járt-e aznap este a brazil vendég. Az interneten feltüntetett hivatalos telefonszámon azonban egy hölgy arról tájékoztatott minket, hogy egy könyvelőirodát hívtunk fel. Megkérdezte ugyanakkor, hogy milyen ügyben keressük az étterem vezetőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.