Feljelentések várhatók a külügyben

A budapesti Ferihegyi repülőtéri külső kormányváró kérdésében és a magyar államnak a New York város önkormányzatánál fennálló ingatlanadó-tartozása kapcsán is büntetőjogi feljelentést tehet az előző kormányzat tevékenysége miatt a Külügyminisztérium – derült ki az Országgyűlés külügyi bizottságának tegnapi albizottsági ülésén.

Balogh Roland
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erről Misovicz Tibor gazdálkodási és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár tájékoztatta a parlament szakbizottságát. A tegnapi ülésen két másik, az elmúlt időszakban nagy port felkavart esetet tárgyaltak: a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladásával kapcsolatos, jelentős mértékű magyar állami vagyonvesztés, illetve a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának kérdését.
Az elmúlt nyolc év esetleges kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottság elnöke, Gruber Attila a New York-i tartozással kapcsolatban megjegyezte, az ügy az eddigi 61 millió forintnyi perköltségek ellenére egy jottányit sem haladt előre, és hiába a washingtoni külügyminisztérium adósságelengedésre tett javaslata, illetve egy hasonló tartozás kapcsán az indiai állam sikeres pere, semmi biztosíték sincs arra, hogy New York elengedi a mintegy 148 millió dollárra rúgó, magyar állammal szembeni követelését. Az ügyet bonyolítja, egy cég ötvenszázalékos sikerdíj ellenében felajánlotta: eljár a New York-i államnál, hogy az csökkentse adósságunkat.

*

Az H. Elliott Greene & Associatesnek sikerült eredményt elérnie, az amerikai külügyminisztérium azonban néhány nappal később elengedte a diplomáciai ingatlanok adósságát. A washingtoni döntés után hiába mondta fel a magyar állam a szerződést az amerikai ügyvédi irodával, az beperelte Magyarországot, és továbbra is mintegy 40 millió dollárt követel.
Gruber Attila fideszes albizottsági elnök a moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítését nevezte a legsúlyosabb ügynek, ám mivel az eset kapcsán még folyik a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt indított nyomozás, addig a bizottság felfüggeszti a kérdés megvitatását. Az Állami Számvevőszék jelentése alapján tavaly ősszel kipattant ügyben Németh Zsolt külügyi államtitkár, akkor még mint külügyi bizottsági elnök, már egy éve tízmilliárd forintos vagyonvesztésről számolt be. Az Origo hírportál birtokába került, kézzel írott levél tanúsága szerint az értékesítésben érintett lehet Székely Árpád akkori moszkvai nagykövet és Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkár. A végül 21,3 millió dollárért – akkori árfolyamon 3,5 milliárd forintért – a luxemburgi bejegyzésű Diamond Air vállalatnak eladott ingatlan – amelynek vételárát még az épület eladásával kapcsolatos közbeszerzés kiírása előtt átutalták – ügyében Veres János volt pénzügyminiszter felelőssége is felmerülhet.
Misovicz Tibor a Budapest Airport külső kormányvárójáról elmondta, a Malévnak az elmúlt húsz évben nem volt állandó szerződése az állammal, a diplomáciai küldöttségek fogadásakor és kiutazásakor egyedi megrendeléseket teljesített viszonylag kis, 200–500 ezer forintos összegben. A vállalat azonban idén júniusban, a 2009-ben keletkezett hatvanmillió forintos tartozás kiegyenlítését követelte, miközben – hiába ismerte el a tartozást Faller Jenő korábbi szakállamtitkár – semmiféle szerződést nem kötött a szaktárca a Budapest Airporttal.
Az idei sanghaji világkiállítás magyar pavilonja kapcsán a Külügyminisztérium „periférikus” szerepet játszott – mondta Misovicz Tibor, hozzátéve, ezért a minisztérium ellen nem merült fel kifogás. Azt viszont érdemes lenne megvizsgálni, hogy miért nem juthatott a tárca komolyabb feladatokhoz, és miért nem használták ki szervezeti, emberi erőforrásait. Az albizottsági ülés végén három kérdésben a bizottság egyhangúlag egyetértett, a moszkvai ingatlant kivéve, ahol Szabó Vilmos (MSZP) tartózkodott. Büntetőjogi eljárásra azért lehet szükség, mert az esetleges felelősök már nem dolgoznak a szaktárcánál, így a Külügyminisztérium velük szemben már nem vizsgálódhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.