Felkészülés a járványra

Nem számítanak kiemelten nagy influenzajárványra az idei szezonban az ÁNTSZ szakemberei. Ennek ellenére minél több embernek ajánlják az oltást: az új háromkomponensűt, vagy a megmaradt, meghosszabbított szavatosságú H1N1 elleni oltóanyagot.

2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ok miatt is bizonytalan volt a tavalyi influenzaszezon oltási programja – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Szócska Miklós. Az egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: egy cég kapzsisága, a logisztikai betlizés és a kommunikációs hibák okozták az elbizonytalanodást. Ez szerinte súlyos egészségügyi és nemzetbiztonsági kockázatot idézett elő. Úgy vélte, az említett problémák miatt egy komolyabb járvány esetén nem lett volna képes hatékonyan védekezni a rendszer. Szerinte fokozta a lakossági bizonytalanságot az is, hogy az átláthatatlan hátterű Omninvest Kft. gyártotta az oltóanyagot. Hozzátette azonban, hogy a céget ért kritika nem vonatkozik az oltóanyagra. Szócska Miklós leszögezte, az említett visszásságok és hibák miatt szakmai, gazdasági vizsgálatok indultak az ügyben.
Az egészségügyi államtitkár közölte, a politika ezúttal nem szól bele a szervezésbe vagy a kommunikációba, a jövőben szakmai kérdésként kezelik az influenzát. Leszögezte azt is, hogy az oltással járó különmunkát megtérítik az arra jogosultaknak.
Paller Judit országos tiszti főorvos elmondta, a várakozások szerint az idén nem lesz nagy influenzajárvány, a H1N1 azonban továbbra is jelen van és fertőz, ez a vírus lesz az idén is a domináns. Annak ellenére, hogy tavaly sokan kaptak mind szezonális, mind új influenza (H1N1) vírus ellen védőoltást, a vakcinát idén is ajánlják, az érintettek védettsége ugyanis csökkent – tette hozzá. A szakember elmondta, hogy most is lehet kérni a korábbi, csak a H1N1 ellen hatásos oltóanyagot, amelynek szavatosságát meghosszabbították. Novembertől pedig kérhető lesz az új, háromkomponensű vakcina, amely az új influenza mellett két szezonális vírustörzs ellenanyagát is tartalmazza. A patikákban egyébként ötféle készítményt árulnak majd.
Továbbra is kiemelten veszélyeztetettek a várandós nők, s akik a közeljövőben terveznek terhességet, ezért nekik különösen ajánlott az oltás – szögezte le Paller Judit. Rajtuk kívül többek között a 65 éven felüliek, a meghatározott krónikus betegségben szenvedők, az egészségügyi dolgozók is jogosultak térítésmentességre. Az egykomponensű oltóanyagból 1,2 millió, míg a hármas összetételűből 1,3 millió ingyenes adag lesz.

Beteg óvodások. Szalmonellajárvány alakult ki Székesfehérváron az óvodások és kisiskolások körében – tudta meg a Független Hírügynökség. Eddig az ÁNTSZ adatai szerint 181 megbetegedés történt, közülük 95 esetben mutatták ki a kórokozót. Kilenc gyerek került kórházba. A járvány szeptember 8. óta terjed, az utolsó adatok szerint napi egy–hat újabb megbetegedés történik. A szükséges fertőtlenítéseket elvégezték a szakemberek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.