Fillérekért adtak el egy műemlék kastélyt

MTI
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Fidesz bodajki szervezete, mivel álláspontja szerint feltűnő mértékben áron alul értékesítette az önkormányzat 2007-ben a település műemlék kastélyát és a hozzá tartozó ingatlanokat; az ügyről Varga Péter, a párt helyi polgármesterjelöltje tegnap számolt be. A feljelentést azért tették, mert az adásvételi szerződés és a tulajdoni lap bejegyzéseiben megjelölt értékek között feltűnő nagy az aránytalanság – mondta. A Hochburg–Lamberg-kastély épületét és további négy helyrajzi számon megjelölt ingatlant annak idején településfejlesztési célokra szerezte meg a település a kincstártól. Az önkormányzat azonban nettó 125 millió forintért eladta a kastélyt és a többi négy ingatlant. A 651 négyzetméter alapterületű műemlék kastélyt 39 millió forintért, a hozzá tartozó, több mint 58 ezer négyzetméternyi védett műemléki környezetben lévő parkot 61 millió forintért, a kivett sporttelepet 7,5 millió forintért, a már nem használt óvodát 10,3 millió forintért értékesítette, majd az adásvétel után nem sokkal hozzájárult a további eladáshoz is. A gyanúra a vételár és a tulajdoni lap bejegyzései közötti feltűnő aránytalanság ad alapot – mondta Varga Péter. Az APEH ugyanis 95,551 millió forint végrehajtási jogot, a Raiffeisen Bank Zrt. pedig 2,04 milliárd forint egyetemleges keretbiztosítéki jelzálogot jegyzett be az ingatlanra.
Az is feltűnő volt, hogy a kastélyért mindössze 39 millió forintot kértek, miközben egy kétszáz négyzetméter alapterületű családi ház, aljában egy cukrászdával nyolcvanmillió forintba kerül a környéken – vont párhuzamot Varga.
Oszlánszky Zsolt független polgármester szerint az ügy lerágott csont, az ügyészség már az eladáskor átvizsgált mindent, és nem talált törvénysértést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.