Fókuszban a vízellátás

Hírösszefoglaló
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Béke. Újra szent a béke a francia köztársasági elnök és a német kancellár között, a két politikus hétfői New York-i találkozójukon rendezték a németországi roma telepek állítólagos kiürítéséről szóló vitájukat. Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár az ENSZ-csúcstalálkozón szakítottak időt kétoldalú tárgyalásukra. Ezen visszatértek Sarkozy korábbi nyilatkozatára, miszerint Merkel azt mondta neki, hogy küszöbön áll németországi roma telepek kiürítése is – amelyet Berlin utóbb határozottan cáfolt. (MTI)


Magyarország kész megosztani a biztonságos vízellátásban, az élelmiszer-biztonságban és az anyaságvédelmi hálózat kiépítésében szerzett tapasztalatait a fejlődő országokkal – jelentette ki tegnap New Yorkban Schmitt Pál köztársasági elnök, az ENSZ-nek a millenniumi fejlesztési célok végrehajtását értékelő konferenciáján. Schmitt Pál kiemelte, hogy a vízgazdálkodás a magyar EU-elnökség egyik központi témája lesz 2011 első felében. A köztársasági elnök Magyarországnak az anyaságvédelemben elért eredményeiről szólva az ENSZ tagállamainak figyelmébe ajánlotta a világon egyedülálló magyar védőnőrendszer tapasztalatait.
A második napon államfői beszédekkel folytatódott a New York-i csúcstalálkozó; a plenáris ülés meghallgatta többek között Simon Pereszt, Mahmúd Ahmadinezsád iráni, illetve Nicolas Sarkozy francia elnököt is. Utóbbi kijelentette, hogy egy államnak sincs joga elbújni a világválság mögé, ha adakozni kell. A fő témához, azaz a millenniumi fejlesztési célokhoz viszszatérve Joseph Deiss, a 65. ülésszak elnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy azok elérhetők, de csakis akkor, ha minden egyes ember, kormány és nemzetközi szervezet elkötelezi magát mellettük. Az Európai Unió felajánlott egymilliárd eurót a millenniumi fejlesztési célokra az ezekről rendezett háromnapos ENSZ-konferencia hétfői kezdő napjának végén.
Tegnap megérkezett New Yorkba Martonyi János magyar külügyminiszter is, s részt vett a Hillary Clinton amerikai külügyminiszter által adott, úgynevezett transz-atlanti vacsorán. A Külügyminisztérium közölte: tegnap kezdődött és szombatig tartó látogatása során a miniszter részt vesz a NATO– Oroszország tanács ülésén, az EU–Egyesült Államok és az EU– Oroszország miniszteri találkozón is. Emellett Martonyi János felszólal a Demokráciák Közössége éves miniszteri ülésén, a kultúrák és vallások közötti párbeszédet előmozdító Civilizációk Szövetsége ülésen, valamint a nőknek a válságkezelésben és a konfliktusok megelőzésében betöltött szerepével foglalkozó magas szintű rendezvényen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.