Franciaország is bevezeti a bankadót

Munkatársunktól
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újfajta adót vezet be a francia kormány a helyi pénzintézetek legkockázatosabb tevékenységeire – nyilatkozta a Les Échos című gazdasági lapnak Christine Lagarde gazdasági miniszter. Az új bankadóból 2011-ben 504 millió euró bevételt remélnek.
A távirati iroda tolmácsolása szerint az elvonás mintegy húsz bankot, hitelintézetet és befektetési vállalkozást fog érinteni. A jövő évi 504 millió eurót követően 2012-ben 555 millió eurós, míg 2013-ban 810 millió eurós többletbevételt jelenthet az állami költségvetésnek. – Az elv világos: minél kockázatosabb tevékenységet folytat egy bank, annál nagyobb adót fog fizetni – szögezte le a miniszter. Hozzátette, a bankadó a francia bankok külföldi tevékenységeire, valamint a külföldi bankok franciaországi tevékenységeire is vonatkozni fog.
Lagarde kifejtette, nem egy állami bevételt növelő intézkedésről van szó, hanem egy olyan elképzelésről, amellyel a pénzintézeteket arra akarják ösztönözni, hogy jobban ellenőrizzék a kockázatvállalásaikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.