Függetlenek Szentesen

Ma kezdődik az 57. Országos Függetlenfilm-fesztivál Szentesen. A mustrát este nyolc órakor Kőrösi Zoltán, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) elnöke nyitja meg.

Makrai Sonja
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen kilencvenhat filmet neveztek az idei fesztiválra, a versenybe negyvenegy alkotás került be, többek között Simonyi Balázs, Igor és Ivan Buharov, Lichter Péter és Százados Miklós alkotásai. A szakmai zsűriben Arany Gold Zoltán, Dózsa Erzsébet, Kerényi György, Végső Zoltán, Zomborácz Virág foglal helyet; a legjobbnak ítélt alkotások egymillió forint összdíjazásban részesülnek.
Az 1931-ben alapított Magyar Független Film- és Videoszövetség (MAFSZ) fogja össze a magyarországi amatőr és független filmes alkotókat, de társszervezőként segít más fesztiválokat, valamint az egyetlen magyar Alternatív Film- és Videoarchívumot gondozza.
A vasárnapig tartó seregszemlén láthatók lesznek a versenyprogramba bejutott alkotások mellett a MAFSZ elmúlt nyolcvan évének díjnyertes filmjei, konferencián vitatják meg a nyolcvanéves szövetség jövőjéről szóló terveket, illetve a jubileumi év eseményeit. Az idei mustra mellett megtartják a Kis utazás fesztivált is: tíz éve forgatta Búzás Mihály Szentesen A kis utazás című játékfilmet. Ez is, valamint Káldy László forgatáson készült werkfilmje is lepereg majd. A versenyprogramon kívüli vetítéseket – nem mindennapi módon – a Szentesi Termál Gyógyfürdő medencéjéből lehet élvezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.