Gulyás: Az FB már talált mulasztásokat

Munkatársunktól
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kérdezzük konkrét ügyekről a bírákat, de nem is vizsgál konkrét ügyeket az Országgyűlés 2006-os őszi jogsértéseket vizsgáló albizottsága, ehelyett egy ügycsoporttal foglalkozunk – hangsúlyozta Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke a Duna Televízió Közbeszéd című hétfő esti műsorában. Mint arról beszámoltunk, előzőleg Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke az igazságszolgáltatás függetlenségéért aggódó nyilatkozatot tett. – A bizottság nem bírálhat felül bírósági döntéseket, és nincs mód a bírák számonkérésére sem – állította Baka. Gulyás Gergely megerősítette, hogy a fentiek nem is állnak a bizottság szándékában. Ugyanakkor emlékeztetett: a tévészékház ostromát követő három napban előzetes letartóztatásba helyeztek száznegyven embert, közülük százharminchét esetben a másodfokú bíróság indokolatlanak tartotta a legsúlyosabb szabadságkorlátozó kényszerintézkedést. – Ezt vizsgálni kell, de nem nekünk, mi legfeljebb felhívjuk erre a bírósági vezetők figyelmét. A Fővárosi Bíróságon (FB) már folyt egy szakmai vizsgálat, amely szintén súlyos mulasztásokat állapított meg – emelte ki az albizottsági elnök.
A 2006-os jogsértéseket vizsgáló parlamenti testület ma meghallgatja Ihász Sándor fővárosi főügyészt az előzetes letartóztatásokról, továbbá Frech Ágnest, a Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetőjét is, aki egyetlen, az ügycsoporthoz sorolható ügyben nem járt el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.