Hatvan éve, ötvenben

2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most igazán megszólalhatna a Magyar Szocialista Párt hívőtagozata, ha még létezik. Ugyanis hónapok óta rendezvénysorozatokat tartanak abból az alkalomból, hogy az MSZP egykori elődje, a Magyar Dolgozók Pártja hatvan évvel ezelőtt ősszel jelentette be hivatalosan: a kormány feloszlatja az országban működő katolikus rendeket. A kommunisták mindössze három férfi- és egy női rend fennmaradását engedélyezték. Révai József, a Rákosi-korszak ideológusa úgy okoskodott, hogy „a klerikális reakció tömegagitációjának legfontosabb szervezetei a különféle férfi- és női szerzetesrendek”. Akkor már javában folytak a papok és egyházi vezetők elleni koncepciós perek, az iskolák államosítása, a különböző rendek kórházainak felszámolása. A hatalom betegesen rettegett az egyházaktól.
Néhány esztendeje beszélgettem egy idős hatvani plébánossal, bizonyos Bányai László atyával, tőle tudok az újhatvani katolikus templomnál 1950-ben történtekről. Mesélte, az egyik hajnalon századnyi kék ávós jelent meg a templom előtt. A város lakói körülvették a templomot, el ne vigyék az ott élő szerzeteseket. Éjfél körül kezdődött az ostrom, az ávósok puskatussal agyba-főbe vertek mindenkit, betörtek a rendházba, az apácákat és a szerzeteseket eszméletvesztésig ütötték, majd elvitték. A reggel már az Andrássy (akkori nevén Sztálin) út 60. kazamatáiban érte őket. Eközben a többi ávós Hatvan utcáit, házait járta, reggelre vérben állt a város…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.