Hétköznapi pillanatok, életrítusok között

Makrai Sonja
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma este héttől a Nemzeti Táncszínházban Fodor Zoltán alkotói estjén két, már ismert koreográfia felfrissített változata mellett látható lesz a koreográfus legújabb kompozíciója, az Avatás is nemrég alakult társulatának, az Inversedance-nek az előadásában. Fodor Zoltán a kevés kivételek egyike itthon, aki mer tiszta táncalapon működő előadásokban gondolkodni. A Kizökkenve című koreográfiát 2007-ben a Budapest Táncszínház Lombik-projekt néven futó táncestjére készítette. A Magyar Nemzeti Balett vendégművészével, Liebich Rolanddal közös duett egy tudathasadásos személy vívódásának története. Vehemens, mégis végtelenül elegáns táncjegyzet.
A Wolfgang Amadeus Mozart muzsikájára koreografált Les petits riens – A kis semmiségek eredetileg a Szegedi Kortárs Balettnek készült. A négy párra írt táncjáték könnyed, megmosolyogtató mű. Az alig negyedórás műben egy egész élet lepereg.
Fiúból férfivá válni: ősidők óta minden kultúrában az egyik legfontosabb beavatási szertartás. Amikor a fiúból férfi lesz, amikor a közösség teljes jogú tagjává válik. Szokások, a tudás így öröklődik apáról fiúra, amióta világ a világ. Erről mesél az Avatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.