Hiány után kutat Kerpen Gábor

Kerpen Gábort, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) korábbi elnökét nevezte ki az Oktatási Hivatal élére Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Hoffmann Rózsa államtitkár szerint a volt érdekvédő személye jól reprezentálja az oktatásban bekövetkezett szemléletváltást. Kerpen szerint ki kell vizsgálni, hogy a hivatal miért küzd óriási hiánnyal.

Munkatársunktól
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan vezetőt kerestek az Oktatási Hivatal élére, akit ismer és elfogad a szakma, aki személyében reprezentálja azt a megváltozott értékrendet, amit az oktatásirányításban közvetíteni szeretnének – indokolta a döntést Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár. Leszögezte: csak úgy lehet gyermekközpontú iskolákat és oktatást kialakítani, ha a jövőben a pedagógusok állnak az oktatásirányítás középpontjában. Az államtitkár szerint a hivatal egyik feladata az új országos szakmai ellenőrzési és értékelési rendszer kialakítása lesz.
Kerpen Gábor szerint az iskolákkal és a pedagógusokkal szemben nem büntető, hanem segítő értékelésre van szükség. A következő időszak egyik legfontosabb feladatának az őszi érettségik zökkenőmentes lebonyolítását nevezte. Megjegyezte azt is: információi szerint az Oktatási Hivatal jelentős hiánnyal küzd, ennek okát mihamarabb ki kell vizsgálni.
Emlékezetes, a Hiller István szocialista oktatási miniszter által az Oktatási Hivatal élére kinevezett Bakonyi László önként ajánlotta fel lemondását. Kerpen Gábor 2002 és 2010 között a PDSZ elnöke volt. Tisztségéről azért mondott le, mert az összeférhetetlen lett volna az Oktatási Hivatal elnöki posztjával. A hivatal hatáskörébe tartozik többek között a középfokú és felsőoktatási felvételik lebonyolítása, az érettségi vizsgák, az országos középiskolai és egyéb tanulmányi versenyek megszervezése, valamint a pedagógus-továbbképzések akkreditálása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.