Hozzon hasznot az érték!

K. Tóth László
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hungarikum érték, minőség, emellett munkahelyteremtő képessége is van, százezres nagyságrendben – mondta Lezsák Sándor szombaton a Hungarikumok a Parlamentben III. című konferencián. – Várhatóan még az ősszel a Tisztelt Ház elé kerül a hungarikumok védelméről szóló törvény – jelentette be az Országgyűlés alelnöke. Lezsák Sándorhoz csatlakozva Horváth Zsolt fideszes országgyűlési képviselő elmondta, hogy a törvényjavaslat megszületése után egy piramisrendszerben gondolkoznak, amelyben alul a helyi, utána a megyei, majd a Kárpát-medence magyar értékei szerepelnek, a legtetején pedig a hungarikumok állnak.
Kádár Imre, a Premium Hungaricum Egyesület elnöke elmondta, hogy szervezete összefogja a minőségi magyar élelmiszerek előállítóit. Céljuk, hogy feltárják és ismertté tegyék az értékeket, ami azért is fontos, mert mindent elárasztott az olcsó árudömping. Külföldön is igyekeznek élelmiszer-ipari vásárokon megjelenni. Szendrőné Font Erzsébet település- és vidékfejlesztő építészmérnök leszögezte, hogy azt a tudást is hungarikumnak tartja, ami a Kárpát-medencében élők megszereztek a természetes anyagok felhasználása és használata terén. Többek között ruhát készítettek, gyógyszereket a gyógynövényekből, házakat építettek. Ugyanakkor megtudakolta, hogy melyik minisztérium vizsgálja, például a vágóhidakról mennyi marhabőr tűnik el, s hová szállítják. Kiderült, hogy egyik sem. Így kiviszik külföldre hulladékként, csakúgy mint a tollpelyhet vagy a nyúlszőrt. Ezért például nyúlszőrnemezt Bécsben lehet kapni. Megszűntek a gyapjúüzemek, most Angliából kell gyapjút behozni, drágán, holott a hazai természetes anyagokat itthon kellene feldolgozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.