Jönnek az uniós támogatások

Fellélegezhetnek a gazdálkodók. A természeti csapások okozta károk miatt Brüsszelben engedélyezték, hogy a magyar agrártárca már a következő hónapban kifizethessen számukra a jövő évi uniós pénzekből 124 milliárd forintot. A szakminisztérium máris további milliárdokat takarított meg a szocialista vidékfejlesztési pénzcsapok elzárásával.

Dénes Zoltán
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredményes volt az az alapos és kitartó munka, amely arra irányult, hogy a jövő évi támogatások közül az egységes területalapú támogatás előlegét még az idén megkaphassák a gazdák – jelentette be a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A tárcavezető elmondta, az Európai Unió brüszszeli bizottsága elfogadta kérelmünket, s ennek megfelelően a gazdálkodók október közepétől megkaphatják a jövő évi területalapú támogatás felét, mintegy 124 milliárd forintot. Az intézkedés körülbelül 180 ezer gazdálkodót érint és csaknem 800 ezer hektár termőföldre vonatkozik. A termelők hektáronként legfeljebb 24 350 forint előlegre számíthatnak. A miniszter bejelentette azt is, hogy a jövő évi tejkvóta terhére a tejtermelők már október 16-tól hozzájuthatnak a támogatás előlegéhez. Fazekas reményei szerint ez jelentős könnyítést hoz a nehéz helyzetben lévő tejágazat számára. A tejtámogatások kifizetésére az idén 6,5 milliárd forint áll rendelkezésre, ami azt jelenti, hogy a tehéntartók minden kilogramm tejért 4,5-5 forintos dotációt kaphatnak az év végéig.
Az Európai Bizottság tegnapi közleménye szerint hazánkkal együtt tíz uniós tagállam kapott lehetőséget arra, hogy korábban kifizethesse az eredetileg 2011 elején utalandó közvetlen mezőgazdasági támogatások legfeljebb 50 százalékát. Magyarország mellett Belgium, Franciaország, Görögország, Írország, Lettország, Litvánia, Olaszország, Románia és Spanyolország kapott erre engedélyt. Olyan természeti csapások sújtottak bennünket, ami egyértelművé tette az uniós döntéshozók számára is, hogy valamilyen formában segíteni kell a termelőkön. Fazekas Sándor szerint a magyar mezőgazdaság jelenlegi helyzetében a brüsszeli döntés igen komoly segítséget jelent. Mint mondta, bízik abban, hogy ez a magyar gazdaságok talpon maradását is elősegíti.
Az idei időjárási viszontagságok nagyjából 150 milliárd forintos kárt okoztak a magyar mezőgazdaságban, az érintett területek elérhetik a megművelt földek 15 százalékát – ezt már az agrárgazdaságért felelős államtitkár közölte a betakarítási koordinációs bizottság tegnapi ülése után. Czerván György elmondása szerint a gazdálkodók eddig 1,3 milliárd forintot fizettek be az agrárkár-enyhítési alapba. A kormány korábbi várakozásai viszont 2,1 milliárd forintról szóltak, az állam a termelői befizetésekkel azonos mértékű forrással járulhat hozzá az alaphoz. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdák szeptember végéig tehetnek eleget befizetési kötelezettségüknek, a későbbi átutalás méltányossággal sem ismerhető el. Czerván György kitért arra is, hogy a csapadékos idő miatt még ma is 75 ezer hektár a vízzel borított földek nagysága, amiből 50 ezer hektár szántóterület. Ez – tette hozzá – már a jövő évi termést is részben veszélybe sodorja. Mindenesetre az őszi vetéseknél a korábbi évekhez képest a gazdálkodók jelentős lemaradásban vannak, noha a vénaszszonyok nyara segíthet a lemaradás lefaragásában.
A 2007–2013-as időszakra vonatkozó hétéves uniós költségvetésben a vidékfejlesztésre és agráriumra hazánknak jóváhagyott 1340 milliárd forintból megközelítőleg 413 milliárd forint nevezhető szabad forrásnak – tudta meg lapunk Ángyán Józseftől, a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkárától. V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár pedig arról tájékoztatott, hogy a lekötött keretből még több mint százmilliárd forint vár kifizetésre, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ugyanis 19 ezer hátralékban lévő ügyet örökölt meg és hatezer fellebbezést – mondta. Emiatt – tette hozzá az államtitkár – a jelenlegi kormány jó esetben is 250 milliárd forinttal gazdálkodhat 2013-ig.
Ángyán József a vidékfejlesztési pénzek felhasználásával kapcsolatos jövőbeni stratégiáról elmondta: néhány milliárd forintot mindenképpen áldozni kell majd a Natura 2000 környezetvédelmi programra, amin belül várhatóan húsz mintatervet indítanak a közeljövőben. Emellett újra meghirdetnék az agrár-környezetgazdálkodási pályázatokat is. Az államtitkár szerint erre már csak azért is szükség van, mert a szocialista kabinet saját köreinek kedvezve, a kisebb gazdálkodók jó részét kiszorította a programból. Ángyán József várakozásai szerint az eddig kiemelt szereppel bíró géptámogatásokból is igyekeznek majd lecsippenteni, mégpedig a családi gazdálkodók helyzetbe hozása és a fiatal gazdálkodók támogatásának erősítése érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.