Kelendő a magyar kötvény

Hírösszefoglaló
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két és félszeres túljegyzés mellett adott el 3, 5 és 10 éves futamidejű államkötvényeket tegnap az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) összesen 50 milliárd forint értékben. Az ÁKK így a meghirdetettnél ötmilliárd forinttal magasabb összeget értékesített, az előző aukcióénál lényegesen alacsonyabb átlaghozamok mellett. A távirati iroda közlése szerint a hároméves lejáratú kötvényből a szervezet a megszokott 20 milliárd forintot hirdette meg, az elsődleges forgalmazók pedig 51,141 milliárd forint értékben nyújtottak be a ajánlatot az előző, két héttel ezelőtti 72,425 milliárddal szemben. Az ÁKK a meghirdetettnek megfelelő összegben fogadott el ajánlatot 6,78 százalékos átlaghozam mellett. Ez 40 bázisponttal alacsonyabb az előző aukció 7,18 százalékos átlaghozamánál.
Az ötéves államkötvényekből a meghirdetett 15 milliárd forint helyett 20 milliárd forint értékben vettek a befektetők. Az átlaghozam itt 6,82 százalékos volt, ami 39 bázisponttal alacsonyabb a korábbi licit 7,21 százalékos szintjénél. A 10 éves lejáratú papírokból a meghirdetett 15 milliárd forintnyi talált vevőre 34,17 milliárd forint ajánlattétel mellett. Ez meglehetősen alacsony szám a két héttel ezelőtti 50,46 milliárd forintnyi ajánlathoz képest. Az átlaghozam ebben a kategóriában ezúttal 6,93 százalék lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.