Késik az ENSZ-célok megvalósulása

Hírösszefoglaló
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világméretű kampányt jelentett be tegnap Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár: kormányok, alapítványok, cégek és civil szervezetek öt év alatt több mint 40 milliárd dollárral segítenék 16 millió anya és gyermek életének megmentését. A New York-i ENSZ-közgyűlés keretében rendezett, szegénység elleni teendőkkel foglalkozó konferencián a világ vezetői áttekintették az ENSZ által tíz éve kitűzött millenniumi fejlesztési célok megvalósítására tett erőfeszítések eredményeit. A mostani tervvel a célok leglassabban megvalósuló részének, az anya- és gyermekegészségügynek a fejlődését kívánják előmozdítani – jelentette az MTI. A 2015-ig megvalósítandó új célok között szerepel a mélyszegénység felére csökkentése, az általános iskolai oktatás egyetemessé tétele, a HIV- és az AIDS-járvány terjedésének megállítása.
A legszegényebb országokat nevezte az emberiség legsebezhetőbb csoportjának Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden. Sürgette a fejlett világot, hogy gazdasági nehézségei ellenére is támogassa a legelesettebbeket. Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy a fejlődő országoknak nyújtott támogatás nem folytatódhat a végtelenségig, a cél az, hogy a leghatékonyabb módon használják fel a forrásokat. Mahmúd Ahmadinezsád azt a meggyőződését hangoztatta, hogy a kapitalizmus óhatatlanul vereséget szenved. Az iráni államfő a liberális kapitalizmust és a transznacionális vállatokat okolta azért, hogy számtalan ember szenved a világon.
Az ENSZ-közgyűlés tegnap kezdődött általános vitájának központjában a fenntartható fejlődés és a világszervezet reformja áll. Magyarország nevében Schmitt Pál köztársasági elnök mond beszédet. Látogatása során fontos hangsúlyt kapott Magyarországnak az a törekvése, hogy a 2012–2013-as időszakra ismét az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjává válasszák.
Az ENSZ-közgyűlés ülésszaka alkalmából adtak ki közleményt az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország alkotta négyek képviselői, amelyben felszólítják Izraelt: hosszabbítsa meg a ciszjordániai telepbővítési moratóriumot, amely szeptember 26-án jár le. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa közben tegnap megállapította: a Gázai övezetbe tartó nemzetközi segélyflottilla elleni májusi támadás súlyosan megsértette az emberi jogokat, az izraeliek elfogadhatatlan brutalitást alkalmaztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.