Kicsivel nőtt a boltok forgalma

Azt még nem lehet tudni, hogy fordult-e a kocka, de az biztos, hogy három és fél év után először idén júniusban nőtt a hazai boltok forgalma. A szakértők még óvnak a túlzott optimizmustól.

Hajdú Péter
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyár második hónapjában 1,7 százalékos bővülést mutatott a hazai kereskedelmi forgalom az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy három és fél év után először mozdultak el az adatok felfelé – derül ki a Központi Statisztika Hivatal legújabb jelentéséből. Ugyanakkor az idei első hét hónap adatai még csökkenést mutatnak, s 3,8 százalékkal maradnak el 2009 hasonló időszakának statisztikáitól. Január és július között 4071 milliárd forintért vásároltak az emberek, a hetedik hónapban pedig 673 milliárd forint értékű áru talált gazdára. Júliusban az áruk 45 százaléka az élelmiszerüzletekben fogyott el, ami 1,1 százalékos növekedést jelent. Az iparcikküzletek kivételével a többi üzlettípusban is nőttek az eladások, s 3,4 százalékkal haladták meg a tavalyi adatokat.
– Örvendetes, hogy megállt a kereskedelmi forgalom csökkenése, de azért óvatosan kell kezelni az új számokat. Az előző évünk nagyon rossz volt. Miután a tavaly nyári áfaemelés miatt az emberek egy része előre hozta vásárlásait, 2009 júliusának adatai igen alacsonyak voltak, s az emelkedést ehhez kell mérnünk – elemezte a helyzetet Házi Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi tagozatának elnöke. – Gyors emelkedésre semmiképpen nem számíthatunk. Érdekes viszont, hogy a válság hatása miképp érhető tetten a statisztikákban: az emberek többet költenek élelmiszerre, és kevesebb iparcikket vásárolnak. Erre utal, hogy miközben növekszik, és viszonylag magas az élelmiszer részaránya a teljes forgalmon belül, az iparcikkek értékesítése még az alacsony tavalyi szintet sem éri el – jelentette ki a szakember, aki hoszszabb távú előrejelzésekbe nem bocsátkozott, hiszen tartós emelkedésről csak akkor beszélhetünk, ha a következő hónapok adatai is ezt mutatják. Házi Zoltán egyébként úgy látja, hogy augusztusban nem változott számottevően a forgalom. Ezzel együtt a tagozat elnöke szerint remélhető, hogy az idei év utolsó negyedében már tartósabb emelkedés jellemzi majd a hazai boltok forgalmát és a lakosság vásárlásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.