Kiderül, mennyi pénz maradt a kasszában

A jog szerinti hivatalos átadás-átvétel kezdődik meg ma délelőtt a Főpolgármesteri Hivatalban, ténylegesen hetekig tart majd, míg kiderül: mennyi pénz van pontosan a kasszában. A büntetőeljárásokkal terhelt kerületekben jogászok tucatjai segítenek az új fideszes polgármestereknek.

2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán a „főpolgármesteri munkakört” adja át ma Demszky Gábor Budapest volt balliberális vezetője a Fidesz– KDNP-s Tarlós István főpolgármesternek. Úgy tudjuk, a Fővárosi Közgyűlés október 15-i alakuló ülésén az eskütétel után négy főpolgármester-helyettest választanak. Tarlós kijelölt helyetteseként eddig a városüzemeltetéssel foglalkozó György Istvánt, illetve az oktatási és kulturális területért felelős Csomós Miklóst nevezte meg. Információnk szerint az egészségügyet a szintén fideszes Pesti Imre, a gazdálkodást és a pénzügyeket pedig a KDNP-s Bagdy Gábor viheti majd. A távozó főjegyző, Tiba Zsolt helyére pályázatot írnak ki.
Budapest tíz fővárosi kerületében is új, Fidesz–KDNP-s polgármester lesz, akik leváltották a korábbi MSZP-s, illetve SZDSZ-es vezetőt. A képviselő-testületek zöme a jövő héten megalakul. Az egyik legprecízebb átvételi folyamat csütörtökön kezdődhet meg a büntetőeljárásoktól hangos Csepelen, ahol Németh Szilárd polgármester egy ügyvédi irodával az oldalán előbb a hivatalban, majd az önkormányzat cégeinél veszi át feladatait. – Mindenkitől úgynevezett teljességi nyilatkozatot kérek – mondta.
A Terézvárosban Hassay Zsófia, Erzsébetvárosban pedig Vattamány Zsolt is jogászcsapatokat vet be, hogy átvegye az ingatlanpanama-ügyek és más bűncselekmények miatt jogi bombákkal aláaknázott polgármesteri hivatalokat, és így tesz a gyanús ügyek miatt Hoffmann Tamás Újbuda és Bácskai János Ferencváros új polgármestere is. Zuglóban hasonló a helyzet, de Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztosnak országos szinten már van ilyen gyakorlata. Ughy Attila a XVIII. kerületben szintén a közpénzek felhasználásának átláthatóságát tartja a legfontosabbnak már az első naptól kezdve, míg László Tamás, a XV. kerület vezetője szerint az első napokban a közbizalmat kell helyreállítani a polgármesteri hivatal iránt. Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere az ügyek átvételén túl azt szeretné, ha már az elején elfogadnák a számon kérhető ciklusprogramot.
A legkönnyebb dolga Újpesten Wintermentel Zsoltnak lesz, aki az őt támogató Derce Tamástól veszi át a polgármesteri széket. – Teljes az újpesti összefogás. Sikerre számítok, személyemben pedig „háromdimenziós”: parlamenti, fővárosi és kerületi képviseletünk lesz – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.