Kilépett medréből a Krka és a Száva

Hírösszefoglaló
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már két halálos áldozata van Szlovéniában a heves esőzések okozta áradásoknak, egy embert egyelőre eltűntként tartanak számon – adta hírül az AFP.
Az ország keleti részén már a múlt hét végén riadókészültséget rendeltek el, miután a Krka és a Száva kilépett medréből, s több ezren kényszerültek ideiglenesen elhagyni otthonukat. Laskó városát az árvíz megközelíthetetlenné tette, a Ljubljanát átszelő folyók áradása miatt pedig a szlovén főváros mintegy 3600 lakója maradt áram nélkül. A hét elején rábukkantak egy idős férfi holttestére, akit Kostanjevicánál autójával együtt sodort el a Krka. Egy gyalogos a Sentjur egyik hirtelen elárasztott aluljárójában lelte halálát, egy összedőlt vályogház lakójának pedig nyoma veszett. A csapdába esett emberek mentésében több száz tűzoltó és katona vesz részt, a természeti csapás okozta károkat tizenötmillió euróra becsülik.
Horvátországban a Száva és mellékfolyóinak áradása ad legtöbb okot aggodalomra, Samobor és Zapresic térségében házak tucatjai állnak vízben. A távirati iroda beszámolója szerint víz alá került az Isztriai-félszigeten Umag és Novigrad városa is a Dragonja és a Mirna folyók áradása miatt. Le kellett zárni a forgalmas határátkelőket is Szlovénia irányába. A magyar határhoz közeli Muraköz megyében a Mura magas vízállása, Varasd és Kapronca-Kőrös megye területén pedig a Dráva vízgyűjtőjén megindult áradás okoz nehézségeket. Több településen az eső földcsuszamlásokat is okozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.