Kitömött háló, bezárt kapuk

Sokba került az Újpestnek a Ferencváros elleni szeptember 11-i történelmi diadal. Természetesen nem a számszerű, 6-0-s végeredmény, hanem a mérkőzést kísérő jelenségek, nevükön nevezve, a szurkolói rendzavarások sorozata. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága (fb) tegnapi ülésén úgy határozott, a lila-fehér klubnak következő két hazai bajnoki mérkőzését zárt kapuk mögött kell megrendeznie, továbbá mindkét csapatot egymillió forintra megbüntette. Az Újpest képviselője a helyszínen közölte, hogy megfellebbezi az ítéletet.

2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetesen többen azt vélelmezték, a büntetés mértékét jelentősen befolyásolja, hogy az Újpest a Ferencvárosnak juttatott ezerötszáz belépőből ötszázat a Ferencváros Szurkolók Szövetségének adott át. Ezen az egyébként valóban vitatható eljárás jelentette a tegnapi tárgyalás vezérfonalát is. A szerepeket előre leoszthattuk volna. Az FTC részéről azt hangsúlyozták, ez óriási hiba volt, mert így ellenőrizhetetlenül juthattak be a Szusza Ferenc Stadionba olyan szurkolók, akikért a Ferencváros nem vállalhatott felelősséget. Az újpestiek ellenben azt emelték ki, az FSZSZ egyik vezetője – bizonyos információk szerint egy olyan drukker, aki más ügyből kifolyólag házi őrizetben van, az egyeztetésre és a meccsre csak külön engedélylyel mehetett el – szóbeli ígéretet tett nekik, aki rajtuk keresztül jut be a stadionba, az nem okoz rendbontást. Azt már egyik csapat elöljárói sem merték határozottan állítani, hogy a ferencvárosi szektorban az FSZSZ szervezésben bejutottak gyújtogattak-e, vagy mások.
Ezt a kérdést a történelem sokat emlegetett szemétdombjára száműzhetjük, a fegyelmi bizottság ugyanis nem vizsgálta a szóban forgó körülményt. Miként azt sem, hogy az Újpest eleget tett-e a kiemelt kockázatú mérkőzés rendezésével szemben támasztott követelményeknek. Csupán azt, hogy a megvalósult rendbontások milyen mértékűek voltak.
Nos, az fb szerint kiemelt mértékűek. Munkája során a testület az egyes ellenőri – játékvezetői, szövetségi, biztonsági – jelentéseket okiratként kezeli, s ezekben összesen harminchat rendzavarást rögzítettek, ezenfelül a mérkőzést négyszer meg kellett szakítani. Retteghy István, az fb elnöke elárulta, a játékvezető az ellenőrrel konzultálva – ami ilyen esetekben kötelessége – csak azért nem szüntette be végleg a játékot, mert felmerült annak az esélye, hogy eme döntés még jobban veszélyezteti a biztonságot.
A bizottság mindezek figyelembevételével és a videofelvételek elemzése alapján hozta meg a határozatát. Retteghy István indoklásként elmondta: a rendzavarások rendkívül súlyosak voltak. A bizottság nem fogadta el az Újpest védekezését, miszerint – miként a külföldi példák is bizonyítják – gyakorlatilag lehetetlen kiszűrni a pirotechnikai eszközök stadionba csempészését. (Az elnök úgy fogalmazott, durván félliteres ásványvizes palacknak megfelelő nagyságú tárgyakról van szó, amelyek precíz beléptetés esetén nem kerülhettek volna ekkora mennyiségben a lelátóra.) A bizottság szerint az a védekezés sem állja meg a helyét, hogy a rendbontások nem zavarták meg a jó ízlésű szurkolók szórakozását. Talán nem lett volna ennyire szigorú a büntetés, ha az Újpest nem visszaeső, de ez már a sokadik esete. A szabályzat lehetőséget nyújtott volna a pontlevonásra is, ám a grémium ezzel a büntetéssel azért nem kívánt élni, mert nem akar így beavatkozni a bajnokságba. Az fb szerint a Ferencváros sem takarózhat azzal, hogy nem vett részt a találkozó rendezésében, hiszen jelen volt a saját biztonsági szolgálata, s a jegyek értékesítésében is szerepet vállalt, továbbá szintén visszaeső.
Alexander Gerstl, az FTC vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta, csak az írásos határozat kézhezvételekor minősítik érdemben a büntetést, Schlotthauer Péter ügyvéd az Újpest képviseletében viszont egyből a helyszínen élt fellebbezési lehetőségével.
Amit ne tekintsünk csupán formaságnak, becsületvédő utóvédharcnak, hiszen az Újpest a sportbíróság előtt már kétszer sikerrel támadta meg az fb határozatát. Egy ízben – a 2008–2009-es bajnokság zárófordulójában a Fehérvár elleni meccsen tapasztalt kihágások miatt – a fegyelmi bizottság már elrendelte a kapuk bezárását két mérkőzésre. A lakat csak most kattan, ám Újpesten ezt aligha éli meg bárki is időnyerésként.
S ráadásnak ott van még a Ferencváros óvása, amelynél nem az MLSZ fegyelmi, hanem a versenybizottsága az illetékes. Akad téma, izgalom bőven a derbi után lassan két héttel is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.