Klientúrát épít Karzai

Balogh Roland
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmilyen lényeges változás nem lesz az afganisztáni biztonsági helyzetben a múlt hét végi választásokat követően – értékelte lapunknak a várható kilátásokat Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint látszik, hogy Hamid Karzai elnök saját pozíciói megerősítésére tört akkor, amikor a rossz biztonsági helyzetre hivatkozva pont azokban az amúgy viszonylag békés, északi pastu régiókban nem nyittatta meg a választóhelyiségeket, ahol a lakosság nem igazán támogatja az elnököt. Parlamenti klientúrájának kiépítésével ráadásul Karzai csak saját tárgyalási helyzetén ront, hiszen a 34 afgán tartományból 33-ban már árnyékkormány van. Nógrádi György szerint, ha Karzai még inkább megpróbál ellenszegülni a helyi haduraknak, akkor tovább romolhat a biztonsági helyzet. A tavaly augusztusi 1039-hez képest ugyanis idén már 1449 merényletet hajtottak végre az elmúlt hónapban Afganisztánban.
– Az Egyesült Államok is úgy véli, autonómia nélkül nem lehet megfelelően irányítani a közép-ázsiai országot, erre azonban Hamid Karzai nem hajlandó – mondta Nógrádi. Szerinte az igen hosszúra nyúló végeredmény-kihirdetés sok lehetőséget ad a csalásra, ráadásul a hamis választási cédulák egy részét Pakisztánban nyomtatták – számuk akár ötmillió is lehet –, így még az is kérdéses, hogy a lakosság miként fogadja el a megválasztott képviselőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.