Konferencia és kiállítás Budapestről

P. Szabó Ernő
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konferenciát rendeznek, kiállítást nyitnak ma este hat órai kezdettel a Kévés Stúdió Galériában (Bp. VIII., Baross u. 131.) a főváros építészeti, urbanisztikai, kulturális és társadalmi kérdéseiről (Régi)–Új Budapest-koncepció címmel, Új városközpontok, régi épületek, javaslatok a főváros megújítására alcímmel. A helyszín kiválasztása nem véletlen, hiszen a galéria az Orczy Fórum nevű új városközpontban található, egy olyan leromlott városrészben, amelynek revitalizációjához nagyban hozzájárul a Kévés György Kossuth- és Prima-díjas építész és munkatársai által tervezett, létrehozott épületegyüttes.
A lakható város vízióját fogalmazza meg az Orczy Fórum építészetileg egységes, funkciójában azonban sokszínű, a polgári közösségi igényekhez illeszkedő együttese. Ezt az „élhetőséget” kéri számon vitaindító soraiban Fábián László író, aki úgy véli, hogy Budapest, a valójában lakhatatlan város, az ország vízfeje, amelyben az ország egyötöde szorong, s amelyet elönt a szemét, a kosz, a bűz, a légszennyezettség, megérett a teljes rehabilitációra. „Mindenekelőtt vissza kell állítani azt az eredeti méretet és szerkezetet, amelyben a város működőképes volt. Visszaállítani az 1944-es városhatárt. Leválasztani a peremkerületeket, amelyek mindmáig őrzik saját központjaikat, arculatukat és önállóan tervezhetik, irányíthatják fejlesztéseiket, nem válnak a belső kerületek szemétlerakóivá.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.