Közönségsiker a Bartók-sorozat

2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb sikereket könyvelhet el a 2006 óta tartó Bartók Új sorozat, amely ezúttal a méltató kritikák és a szakmai díjak mellett piaci szemmel is mérhető eredményeket mutathat fel: az egyik korongja platina-, másik három aranylemez lett. A lemezsorozat azt bizonyítja, hogy eljut a közönséghez. Bár a komolyzene területén az eladott példányszámból meglehetősen kevés is elég az 1500 értékesített darabhoz kötött arany- és a 3000-es szintben meghatározott platinalemez minősítéshez, sok felvétel ezt a szintet sem teljesíti, a Bartók-sorozatot pedig folyamatosan vásárolják.
A platinalemez minősítést a sorozat legelső korongja kapta, amelyen A fából faragott királyfi és a Kossuth-szimfónia szerepel. A három aranylemez egyikén a Rapszódiát, a Scherzót és a fiatalkori Hegedűversenyt hallhatjuk, de a 2. szvitet, a Román táncot, a Román népi táncokat és a Tánc-szvitet, illetve a 27 egynemű kart rögzítő CD is több mint másfél ezer példányban kelt el eddig.
A kiadványok közül egyébként tíz kapott már különböző díjakat, a mérleg eddig hét Supersonic-, két Choc-, egy Arany hangvilla-, egy Excellentina- és egy Fonogram-díj. Legutóbb a Zene húros hangszerekre, ütőkre és celestára, a Divertimento és a Magyar képek című műveket tartalmazó CD lett A hónap lemeze a rangos BBC Music Magazin szeptemberi számában.
A bekeretezett lemezeket Hollós Máté, a Hungaroton vezérigazgatója adta át szerda délután a Nemzeti Filharmonikusok próbáján a felvételek többségének helyszínén, a Művészetek Palotájában Kocsis Zoltánnak, aki a lemezeken szereplő legtöbb zenekari művet vezényelte a Nemzeti Filharmonikusok élén, illetve ő az egyik mű szólistája, valamint Szabó Dénesnek, aki az egynemű karokat dirigálta a nyíregyházi Cantemus előadásában. (Fischer Iván az őt megillető aranylemezt később veszi át a Rapszódia és a Scherzo korábbi, de a sorozatba integrált Philips-Hungaroton felvételéért Kelemen Barnabáshoz hasonlóan, aki a Hegedűverseny szólistájaként kapja az elismerést.)
Kocsis Zoltán és Szabó Dénes azt hangsúlyozta, mennyire fontosak a szerzői instrukciók a művek előadásánál, amelyben a Bartók Új sorozat élen jár, a felvételeket ugyanis komoly zenetudományi háttérmunka előzi meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.