Lányok, szabad a tánc!

Klementisz Réka
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ők csak egy helyet akartak, ahol össze lehet jönni, aztán tessék, mi lett belőle. Kultusz. December végéig régiek és újak közös koncertjeivel ünnepli alapítása 15. évfordulóját Budapest első számú népzenei központja, a Fonó, s a mottó szerint máris a lányoké a ház az első hétvégén. Ma este héttől Bognár Szilvia a Semmicske énekek műsort hozza tulajdonképpen vissza Újbudára – új köntösbe öltöztet balladákat, népdalokat és a tőle megszokott tisztasággal idézi fel a régi korok hitvilágát. Utána Bede Péter zenekara, a balkáni és román népzenei elemekre épülő kortárs világ- és moldvai tánczenét játszó Fanfara Complexa fordítja táncházasra a hangulatot, s az estét egy újjáalakult autentikus cigány együttes, a városi folklórban utazó Amaro Suno zárja.
Alig akad népzenei berkekben, aki ne köszönthetne meg valamit a Fonónak, Palya Bea sem kivétel. Szokolay Dongó Balázzsal eljön hát holnap este nyolcra ő is, nyomában a női őserő. Az utána következő szerb Bojana Nikolics az utcazenéléstől jutott el a Carnegie Hallig, az est zenitjén pedig egy különleges páros, Cziffra György tanítvány és Yehudi Menuhin tanársegédje, Kathy Horváth Lajos és fia lép majd a Fonó színpadára. A katarzisszenzorokat érdemes előre beélesíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.