Leitatták, majd megölték a házáért

Elvették a házáért kapott jelzálogkölcsönt, majd megölték a gazdát egy társaság tagjai három éve Galgahévízen. A sértettre úgy bukkantak rá a nyomozók, hogy az egyik elkövető alkut ajánlott a rendőrségnek: megmutatja a holttest helyét, ha visszaadják az ittas vezetésért bevont jogosítványát.

Csibra Tibor
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uzsorások rendőrkézen. Tárgyi bizonyítékokat, adósfüzeteket, listákat, szerződéseket foglalt le a fonyódi rendőrség a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kommandós egységének beavatkozásával tegnap egy Öreglak Baráti-hegyi (Somogy megye) családi házban. A feltételezett uzsorások sértettjeinek egyike a fonyódi rendőrségen tett bejelentést, ez alapján fogták el a nyomozók a megnevezett férfit, annak testvérét és két társát. A házkutatásnál talált iratok szerint folyamatosan pénzt adtak a rászorult baráti-hegyieknek. A hitelt később kamatos kamattal kérték vissza, illetve erőszakos módszerrel beszedték. Akik nem tudtak fizetni, azokat megfenyegették, hogy rájuk gyújtják a házukat. A kihallgatáson hárman beismerő vallomást tettek, a negyedik panasszal élt a gyanúsítás ellen. A Kaposvári Városi Bíróság tegnap elrendelte a négy férfi előzetes letartóztatását. Ha bűnösségük beigazolódik, az uzsorások három év letöltendő szabadságvesztéssel számolhatnak, ha bűnszervezetben történt a cselekmény, öt év letöltendő börtönbüntetést is kiróhat rájuk a bíróság. Akár nyolcévi szabadságvesztéssel jár, ha bebizonyosodik, hogy tevékenységük zsarolással is járt – tudtuk meg a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. (G. J. A.)


A terheltek vallomásaival folytatódott tegnap a Pest Megyei Bíróságon annak a társaságnak a büntetőpere, akik a vád szerint három éve megöltek, majd elrejtettek egy helyi férfit Galgahévízen. A sértettet rávették, hogy kölcsönöket vegyen fel pénzintézetektől, majd jelzáloggal terheltették meg vele a házát is. A húszas éveikben járó három vádlott kevés megbánást tanúsított Szabó Judit tanácsa előtt, inkább egymás szerepét igyekeznek erősíteni a gyilkosságban. Az e héten kezdett eljárásban a terhelteket, Sz. Norbertet, K. Bálintot és K. Sándort előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádolja a Pest Megyei Főügyészség.
A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, a 29 éves, főiskolát végzett bagi Sz. Norbert közismert, tehetős ember volt a környéken, Galgahévízen vendéglőt üzemeltetett, s belevágott egy panzió építésébe is. Az ügyészség álláspontja szerint a fiatalember alvilági keresztapaként viselkedett, igyekezett irányítani a környezetében élőket. Kocsmájában számos helybeli ihatott hitelre, de a vádlottnak a kölcsön visszafizetésén túl további elvárásai is voltak. Az említett panzió építése miatt pénzzavarba kerülhetett, ezért társai segítségével rábírta a tartozókat, hogy pénz-, illetve árukölcsönöket vegyenek fel. Utóbbiakból a hitelre ivók főleg műszaki cikkeket vásároltak, majd Sz. Norberték azt elvették tőlük, és áron alul eladták a feketepiacon.
A gyilkosság áldozata, B. Sándor rendszeres vendég volt a kocsmában, és ő is több kölcsönt vett fel, amelynek értékét Sz. Norbertéknek adta. A vádlottak rávették az 54 éves embert, hogy házát jelzáloggal terhelje meg. A sértett, akit a terheltek rendszeresen bántalmaztak, megaláztak, eleinte vonakodott, de elfogadta az ajánlatot, és csaknem hatmillió forint bankhitelt vett fel, amelyet átadott a terhelteknek. A törlesztés B. Sándorra maradt, de az elkövetők egy biankó nyilatkozatot akartak aláíratni vele, amelyben minden követeléséről lemondott volna velük szemben. A sértett vonakodott belemenni ebbe, ezért többször bántalmazták, majd úgy döntöttek, hogy leitatják, poharába nyugtatót is tettek. Sz. Norbert elunta a huzavonát, s bár B. Sándor már aláírta volna a szerződést, a vádlott úgy döntött, megölik a férfit. A részeg s a gyógyszertől kába sértettet egy autó csomagtartójában egy Galgahévíz melletti erdőbe vitték, ott kapával, ásóval összeverték, majd egyikük cipőfűzőjével megfojtották. A testet elásták, a faluban pedig azt híresztelték, hogy B. Sándor egy nővel Budapestre költözött. Az eltűnt férfit nem is találták volna meg, ha az egyik terhelt nem jelentkezik a rendőrségen: K. Bálint azzal állított be a hatósághoz, hogy ha visszaadják ittas vezetés miatt bevont jogosítványát, megmutatja, hol van B. Sándor holtteste. K. Bálint hamarosan ellentmondásokba keveredett, majd részleteket is elárult a nyomozóknak a gyilkosságról. Sz. Norbert tagadja a vádiratban foglaltakat, elmondása szerint csak az említett jelzálogkölcsön felvételénél segédkezett, amikor kocsijával a bankhoz fuvarozta vádlott társait és a sértettet. K. Bálint a tárgyaláson rosszul lett, magas vérnyomására és pánikrohamára hivatkozva nem tett vallomást, a bíróság orvosi vizsgálatra utasította. K. Sándor elmondása szerint a gyilkosságot a másik két terhelt követte el. A csoport tagjait korábban garázdaság, zsarolás és egyéb kisebb bűncselekmények miatt marasztalták el a hatóságok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.