Ma megalakul a Fővárosi Közgyűlés

2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond a ma megalakuló új Fővárosi Közgyűlésben. Húsz év után a hatodik önkormányzati ciklus kezdődik meg, de először jobboldali vezetéssel és többséggel. Az 1990-ben még 88, később 67, ez évtől viszont Tarlós István főpolgármesterrel együtt 34 tagú testületben a Fidesz–KDNP-nek 18 képviselője van, az MSZP 10, míg az LMP és a Jobbik 3-3 mandátumhoz jutott. Az első ülést a főpolgármester és a képviselők esküjéig a hagyományokhoz híven a korelnök, Kaltenbach Jenő (LMP) vezeti. A közgyűlés megválasztja a fideszes főpolgármester-helyetteseket: György István a városüzemeltetést, Csomós Miklós az oktatást és a kultúrát, Bagdy Gábor a pénzügyeket, Pesti Imre az egészségügyet és a szociális ágazatot felügyeli. A kormánypárti és a szocialista frakció már megválasztotta vezetőit Németh Zoltán (Fidesz), illetve Horváth Csaba (MSZP) személyében.
A közgyűlés megválasztja a bizottságok tagságát és elnökeit is. A csaknem a felére csökkenő számú bizottságok egységesen 7 tagúak lesznek, hatban a kormánypártok, a pénzügyi ellenőrző testületben az ellenzékiek kerülnek többségbe. Tarlós István bejelentése nyomán az Állami Számvevőszék bejelentette: készen állnak a főváros pénzügyi helyzetének ellenőrzésére, várják a hivatalos megkeresést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.