Magyar forrásból merítve

Az MKB Veszprém könnyebben megnyerhetné a Pick-Szeged csoportját, a Szeged viszont könnyebben kieshetne a Veszpréméből; csakhogy a férfi kézilabda Bajnokok Ligája sorsolása megváltoztathatatlan, így mindenkinek a maga hatosában kell boldogulnia és reális célokat kitűznie. Az MKB számára az első kettő, a Picknek az első négy hely valamelyikének elérése tűnhet annak. Még utóbbi is nyolcaddöntőt jelent, előbbi pedig már pályaelőnyt is a nyolcba kerüléshez.

Ballai Attila
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly bravúr árán tavaly csoportelsőként zárt Mocsai Lajos alakulata, de ehhez tragikusan egyedi pluszösztönzője volt, hiszen a csapat a 2009 februárjában meggyilkolt Marian Cozmáért is játszott. Idén a seb annyira már nem eleven, az ellenfelek viszont még erősebbnek tűnnek. Az elsőségre pályázik a német Hamburg – ugyancsak döbbenetes trauma után, ugyanis januárban gyógyíthatatlan betegségben elhunyt ukrán klasszisa, Oleg Velikij –, és német (Bitter, Kraus, Hens), francia (Bertrand és Guillaume Gille), horvát (Duvnjak, Lackovic, Vori), lengyel (a két Lijewski), valamint skandináv sztárok nyomatékosítják ezt az igényt. Az első hely azért különösen becses, mert még a negyeddöntőre is hazai visszavágót garantál, a második ugyanezt az előnyt legalább a nyolcaddöntőre biztosítja. Iváncsikéknak ez utóbbi bónuszért is keményen meg kell küzdeniük, a Hamburg mellett minimum a Karabatic vezérelte francia, tunéziai és szláv ászokat felvonultató Montpellier-vel. A minőség mellett a mennyiség, azaz a rivális keretek bősége is tiszteletet parancsol, annál is inkább, mert három magyar válogatott, Császár Gábor, Laluska Balázs és Nagy Kornél érkezése dacára a Veszprém csupán tizennégy mezőnyjátékost vethet be. Nem véletlenül latolgatta Császár a következőképpen az esélyeket: „Az egyik legnehezebb csoportban kell helytállnunk, illetve a legelőnyösebb továbbjutó helyet megszerezni. Előremenetelünk attól is függ, hogy minden játékosunk talpon tud-e maradni, vagy sérülések nehezítik a dolgunkat.”
A további három vetélytárs közül a nyáron Lars Christiansennel és Jeppesennel megerősödött dán Kolding nehezebben, a svéd Sävehof és a szlovák Tatran Presov picit talán könnyebben előzhető, de hazai pályán mindhárman irtózatos ellenállást fejtenek majd ki. A magyar bajnoki alapszakaszban szereplő eperjesiek ezt a Szeged legyőzésével már jelezték, a Veszprém éppen náluk kezd holnap.
A Szeged pedig ma saját csarnokába várja a Schaffhausent, és ha létezik számára kötelező gyakorlat a BL-ben, akkor ez az. A délszláv légió – Andjelkovics, Krivokapics, Nenadics, Marjanac, Osmajics, Zvizej – távoztával és dunaújvárosi forrásból táplálkozva ismét magyar ajkúvá lett gárda régi-új trénere, Skaliczky László is így gondolja: „Nem kell félnünk a svájciaktól, de könnyű meccsre sem számíthatunk. Fontos, hogy a Schaffhausen érezze, oroszlánbarlangba érkezett, mi pedig érezzük, a közönség teljes mértékben mögöttünk áll.” Az orosz Csehovszki Medvegyi és a spanyol Valladolid viszont előttük, legalábbis játékerőben, a „Medvék” ezt a csoport csütörtöki nyitányán az AaB Handball feletti 39-29-cel már bizonyították is. A magyaroknak a dánok és a svájciak mellett a fehérorosz Dinamo Minszk ellen kellene begyűjteniük az első négybe kerüléshez elegendő pontokat, így a tavalyinál látszólag hígabb, de mentálisan, morálisan remélhetőleg erősebb alakulattal is előrébb léphetnének a 2009/2010-es ötödik helyről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.