Magyarország jobboldali

Hatalmas győzelmet aratott a Fidesz–KDNP az önkormányzati választásokon. Szeged kivételével az összes megyeszékhelyen fideszes lesz a polgármester. Budapesten Tarlós István nyerte a főpolgármesteri székért folytatott küzdelmet.

2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz év után először a Fidesz– KDNP adja a főpolgármestert és a jobboldal a Fővárosi Közgyűlésben is többséget szerez a lapzártakor ismert adatok szerint. Tarlós István az adatok csaknem 75 százalékos feldolgozottsága mellett közel 54 százalékkal vezetett az alig 30 százalékos támogatottságú Horváth Csabával (MSZP) szemben. Az LMP-s Jávor Benedek majdnem tízszázalékos támogatottsággal rendelkezett, a jobbikos Staudt Gábor a nyolc százalékot sem érte el. A Fővárosi Közgyűlésben hasonló a Fidesz-többség harmincszázalékos feldolgozottságnál. Ez a gyakorlatban a 33 tagú Fővárosi Közgyűlésben a Fidesznek 17, az MSZP-nek 10, míg az LMP-nek és a Jobbiknak 3-3 mandátumot jelent. A fővárosi kerületek többségében is a Fidesz aratott: huszonhárom városrészből tizenkilencet irányíthat a jobboldal. Angyalföldön, Kispesten, Pesterzsébeten és Soroksáron az MSZP, illetve az általa támogatott jelölt nyert.
A vidéket teljes egészében meghódította a Fidesz. A megyeszékhelyeken Szeged kivételével mindenhol nagy fölénnyel nyert a kormánypártok polgármesterjelöltje, és mindenhol fideszes többségű lesz a megyei közgyűlés is. Pécsett Páva Zsolt megőrizte polgármesteri székét. A fideszes politikus a szavazatok 68 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, a szocialista Meixner András csupán 18 százalékos támogatottságot kapott. Debrecenben Kósa Lajost újra nagy fölénnyel választották polgármesternek. A város jelenlegi fideszes polgármestere a szavazatok 67 százalékával győzött. Miskolcon 92 százalékos feldolgozottságnál a fideszes Kriza Ákos 42,37 százalékkal vezetett a szocialista Káli Sándor előtt, aki a voksok 37 százalékával rendelkezett. Szeged az egyetlen megyeszékhely, ahol a szocialistáknak sikerül megőrizniük a polgármesteri széket: 98,5 százalékos feldolgozottságnál Botka László 52,6 százalékkal győzött. Országos összesítésben a szavazatok 58 százalékát szerezte meg a Fidesz–KDNP.
Mától Budapest ismét a nemzet fővárosa – mondta tegnap késő este Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint az emberek az önkormányzati választáson azt nyilvánították ki, hogy helyes irányba fordult az ország szekere.
Tarlós István úgy fogalmazott: Budapest életében új időszámítás kezdődik. Leszögezte, hogy programját a kormánnyal együttműködve valósítja majd meg.

Továbbiak a 2. és a 3.,
vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.