Maradhatnak a szlovákiai büntetések

Neszméri Sándor
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs előrelépés a Most-Híd vegyes párt és a Radicová-kormány szlovák pártjai között zajló vitában a kisebbségeket hátrányosan érintő törvények módosításáról. Bugár Béla pártja és a listáján parlamentbe jutott szlovák Polgári Konzervatív Párt négy képviselője az államnyelvtörvény korlátozó intézkedéseinek enyhítése mellett a jogszabály megsértéséért kiróható büntetés teljes eltörlését szorgalmazza, amit nem hajlandó elfogadni a liberális Szabadság és Szolidaritás pártját képviselő Daniel Krajcer kulturális miniszter.
A tárcavezető szerint a szlovák nyelv védelme a büntetések nélkül nem lenne hatékony, de azt ígéri, pénzbírságot csak végső esetben rónának ki a nyelvtörvény megsértőire, amennyiben az írásos figyelmeztetést is figyelmen kívül hagyná az érintett önkormányzat vagy jogi személy. Krajcer indokolása meglepő, hiszen az eredeti törvény is ilyen feltételeket határozott meg a büntetés kiszabásának, ezért Bugárék elutasítják a megoldást. A Most-Híd elnöke a miniszterrel folytatott tegnapi megbeszélést követően kijelentette, nem járulnak hozzá, hogy Krajcer javaslatáról a kormány tárgyaljon.
Hasonló vita alakult ki a Most-Híd és Daniel Lipsic belügyminiszter között is, akit a magyar kettős állampolgársági jogszabály szlovák „ellentörvény-módosításának” kidolgozásával bízott meg a kormány. Lipsic ugyanis olyan javaslatot dolgozott ki, amely szerint kihágás lenne a magyar állampolgárság kérvényezése, amiért a szlovákiai magyaroknak 3300 eurós büntetést róhatnának ki a hatóságok.

Nem költözik Szvatopluk. A szlovák házelnök, Richard Sulík úgy döntött, továbbra is a pozsonyi vár reneszánsz főudvarán maradhat a Szvatopluk-szobor. A lovas szobor felállítását Robert Fico kezdeményezte a választási kampány idején, s a történészek tiltakozása ellenére át is adta „az ószlovákok első királyának” szobrát. A szobor megosztotta a közvéleményt, ezért a házelnök szakértői csoportot kért fel, hogy a szobor sorsáról döntsenek, s bár a történészek az alkotás eltávolítását javasolták a vár főteréről, Sulík úgy döntött, amennyiben a művész átírja a királyra vonatkozó szöveget, a helyén maradhat. (N. S.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.