Matthäus mostantól Bulgáriát boldogítja

Munkatársunktól
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lothar Matthäus 150-szeres válogatott, világ- és Európa-bajnok, kétszeres UEFA-kupagyőztes és BL-döntős, a német labdarúgás legendája, ám ez csak játékosként mondható róla el. Edzőként ugyanis hazájában – vélhetőleg emberi, személyes okok miatt – nem számítanak rá, így kénytelen volt osztrák (Rapid Wien, Salzburg), szerb (Partizan Beograd), brazil (Paranaense) és izraeli (Netanya) klubok mellett 2004 és 2005 folyamán a magyar válogatottnál edzősködni. Túl sok sikert sehol sem ért el – bár a belgrádi „partizánokkal” bejutott a BL csoportkörébe –, távozását rendre balhék kísérték, nem volt kivétel ez alól hazánk sem.
Matthäus az utóbbi hónapokat szokásos magánéletbeli botrányaival töltötte, néha megjelent Magyarországon is, például a 6-0-s Újpest–Ferencváros derbin. Most viszont valameddig megint nem lesz annyi szabadideje, hiszen második szövetségi kapitánykodását kezdheti, ezúttal Bulgáriában. „Néhány napon belül hivatalosan is bemutatjuk Matthäust, akivel egyéves szerződést kötünk, kétéves hosszabbítási opcióval” – jelentette be tegnap Boriszlav Mihajlov, a helyi szövetség (BFU) elnöke, hozzátéve: segítőnek az U21-eseket felkészítő Mihail Madanszkit és a válogatott volt másodedzőjét, Canko Cvetanovot kéri fel.
A BFU nemrég kétmillió eurót helyezett kilátásba annak a szakvezetőnek, aki a gyenge kezdés ellenére kivezeti az együttest a 2012-es Európa-bajnokságra. A bolgárok első Eb-kvalifikációs mérkőzésüket 4-0-ra elvesztették Angliában, majd 1-0-ra kikaptak Montenegrótól. Az otthoni fiaskó után lemondott Sztanimir Sztoilov szakvezető, s másnap Naszko Szirakov sportigazgató is. A német tréner megbízatásának első állomása október 8-án a Wales elleni Eb-selejtező lesz. Érdekesség, hogy a nálunk végzett munkája idején a magyar és a bolgár gárda egy vb-selejtezős csoportban szerepelt, Budapesten 1-1-es döntetlen, Szófiában 2-0-s hazai siker született. Matthäus visszatért a térségbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.