Még nem tudni, hogy mekkora az állami vagyon

Hírösszefoglaló
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltás után húsz évvel még mindig nem tudni pontosan, hogy mekkora az állam vagyona – mondta Lóránt Zoltán tegnap egy sajtóbeszélgetésen a távirati iroda tudósítása szerint. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a 2009-es költségvetés végrehajtásáról szóló számvevőszéki jelentésben hangsúlyozták: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. úgy látta el a rábízott állami vagyon kezelésével kapcsolatos feladatait, hogy nem rendelkezett szabályos, pontos és teljes körű vagyonnyilvántartással. Az állam úgynevezett üzleti vagy vállalkozói vagyona könyv szerinti értéken 12 900 milliárd forint, a szakértői becslések szerint viszont 42 800 milliárd forintot ér – mondta Lóránt Zoltán. Az önkormányzati alrendszerben is nagy a bizonytalanság, hiszen a helyhatósági vagyon értéke jelenleg 11 300 milliárd forintra tehető, öt évvel ezelőtt viszont csupán 3000 milliárd volt. A hatalmas különbség annak a következménye, hogy öt éve nulla és száz forint között tartották számon 550 ezer jószágtest (telekkönyvi egység) értékét, azóta pedig – egyebek között az ÁSZ nyomására – újraértékelték és nyilvántartásba vették a vagyont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.