Megkerültek a szavazólapok

A kispesti polgármesteri hivatalból kerültek elő az önkormányzati választás estéjén eltűnt szavazólapok – ismerte el lapunknak a kerület jegyzője, Istvánfi Sándor. Az érintett választókerületben Kránitz Krisztián (MSZP) nyert 732 szavazattal, a második a fideszes Dódity Gabriella lett, aki 728 szavazatot kapott.

2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Választás rendje elleni bűntett megalapozott gyanújával ismeretlen tettes ellen megtette feljelentését tegnap a Fidesz a fővárosi XIX. kerület 5. számú választókerületében történt jogsértések miatt – közölte lapunkkal Tarnai Richárd, Kispest parlamenti és önkormányzati képviselője. Közben jelentős fordulat történt a Fővárosi Bíróság jogerős döntése alapján megismételendő választás körüli botrányban, ugyanis Istvánfi Sándor jegyző lapunknak elismerte: a helyi polgármesteri hivatalból előkerültek az eltűnt szavazólapok.
Az 5. számú választókerületben október 3-án Kránitz Krisztián (MSZP) nyert 732 szavazattal, a második a fideszes Dódity Gabriella lett, aki 728 szavazatot kapott. A kis különbség és a szavazás idején, valamint a szavazatszámláláskor észlelt szabálytalanságok miatt a Fidesz jogorvoslatot kért, a bíróság pedig eredetileg újraszámlálást rendelt el. A polgármesteri hivatalból a bíróságra bekért lepecsételt négy szavazóköri urna egyikéből éppen az egyéni képviselőjelöltekre leadott szavazólap hiányzott, így az újraszámlálás helyett a bíróság a választás megismétlése mellett döntött.
Istvánfi Sándor szerint bűn nem történt, csak nagy hiba. – A választás estéjén kavarodás volt, mindenütt urnák hevertek a hivatalban, és összecserélődött a szavazólapokkal teli doboz egy másikkal – magyarázta a jegyző, aki levélben felajánlotta lemondását a polgármesternek. A képviselő-testületben jelenleg a Fidesznek 9, az MSZP-nek 6, az LMP-nek és a Jobbiknak 1-1 képviselője van, és a hivatalvezető szerint az új választásig meg sem alakulhat a testület.
Gajda Péter (MSZP) polgármester közölte: azonnali vizsgálatot kért a jegyzőtől. Szerinte éppen neki és pártjának a legkínosabb az ügy, mert nem kezdhetik el a munkát. – Még nem láttam a jegyző lemondási szándékát és az illetékes minisztérium állásfoglalását sem – tette hozzá. Tarnai Richárd szerint viszont a csalás gyanúja az egész kispesti önkormányzati választás hitelességét megkérdőjelezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.