Mély döntések

2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapos lelki változásokon is átestek a 69 napig a föld mélyén raboskodó, nemrég kimenekített chilei bányászok. A világtól elzártan eltöltött idő még a zord férfiak pszichéjében is kitörölhetetlen nyomokat hagyott. Ezzel is magyarázható, hogy a felszínre hozott harminchárom bányász közül öten úgy döntöttek, megkérik menyasszonyuk vagy feleségük kezét, immáron templomban is. Egyikük még a föld alól levelet küldött tervéről a vele huszonöt éve együtt élő kedvesének, aki azt gondosan elrakta, nehogy a leendő férj a feljövetel után meggondolja magát. Szokatlan tettre határozta el magát a bányászcsapat hatvanhárom éves korelnöke is, aki életében először arról tájékoztatta feleségét – még odalentről –, hogy szereti. Személyiségkutatók kezdték el vizsgálni, kiválthat-e az emberből a „mélységi mámor” efféle emóciókat, vagy csak véletlen a fellendült házasodási kedv. Hogy aztán ez amolyan kis hepiend lesz-e az érintett bányászok életében, vagy újabb tragédia, azt majd a jövő dönti el…
Idehaza hál’ istennek ritkán fordulnak elő bányaszerencsétlenségek, annál több a szerencsétlen házasságok száma. A két esemény egyszerre történő emlegetése erőltetett hasonlat, suta újságírói „poén”. Nagyjából olyan, mint a Torgyán-kori chilei–magyar cseresznyeexport.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.