Mintaadás kényszer alatt

Munkatársunktól
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos jogsérelemre hívta fel Hatala József országos rendőrfőkapitány figyelmét a Független Rendészeti Panasztestület. A szervezet állásfoglalása szerint idén március 6-án a rendőrség megsértette annak a panaszosnak a jogait, akinél beleegyezése nélkül, erőszakos úton hajtottak végre katéteres vizeletminta-vételt.
A panaszost az ominózus nap hajnalán ittas vezetés gyanújával állították elő egy vidéki város rendőrkapitányságán. Az érintett tagadta a bűncselekményt, de mivel felvetődött az ittas vezetés gyanúja, a négy rendőr vizelet- és vérvétel céljából a város orvosi ügyeletére vitte. Az érintett azonban nem volt képes vizeletet adni, ezért kérte a rendőröket, illetve az ügyeletes orvost és ápolót, hogy várjanak egy kis ideig. A rendőrök azonban kijelentették, hogy katéter segítségével fognak tőle vizeletet nyerni. Az intézkedésnek a panaszos megpróbált ellenállni, kiabált, valamint fizikai ellenállást is tanúsított, ezért a rendőrök lefogták, a vizsgálóágyon hanyatt fektették, és erővel lehúzták nadrágját. Ezt követően az orvos segítségével került sor a katéteres vizeletvételre, illetve – miután a panaszos ingének ujját az orvos ollóval felvágta – a vérvételre. A testület megállapította, hogy az ügyben nem volt jogszabályi felhatalmazás a katéteres mintavétel kikényszerítésére, így az eljárás jogsértő volt és súlyosan csorbította a panaszos tisztességes eljáráshoz, emberi méltósághoz, egészséghez és testi épséghez való jogát. A testület vizsgálata rámutatott, a hatályos rendeletek értelmében a panaszossal szemben a kényszerkatéterezés helyett kétszeri vérvételről kellett volna intézkedni.
Lapunk megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot is, de lapzártánkig nem érkezett válasz a kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.