Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt
A katasztrófába torkolló nyári meleg után még a globális felmelegedést a Nyugat fantazmagóriájának nevező orosz politikusok is hirtelen komolyan kezdték venni a klímaváltozást, írja a moszkvai nemzetközi Északi-sarki Fórum kapcsán a konzervatív német lap, megjegyezve, hogy Szergej Sojgu arról beszélt, ha a felmelegedés a jelenlegi ütemben nő, akkor a világóceánok vízszintje húsz év múlva 57 centiméterrel lesz magasabb. A mintegy négyszáz politikus és tudós két napon át tárgyal az utóbbi időben ugyancsak megnövekedett jelentőségű Arktisz térségéről. Itt található ugyanis szakértők szerint a feltáratlan gáztartalékok 30, az olajtartalékoknak pedig a 13 százaléka. Érthető tehát, ha Oroszország a korábbinál nagyobb szeletet szeretne kihasítani az arktiszi falatból. Ha tudja bizonyítani, hogy a Lomonoszov- és Mengyelejev-árok a kontinentális talapzat folytatása, ez sikerülhet is neki. Mint az írás megjegyzi, az Egyesült Államok késve szállt be e versenybe, míg Medvegyev elnök még 2008-ban kijelentette, hogy az északi sarkkör lesz Oroszország XXI. századi nyersanyagbázisa.

Haaretz
Tiltakozó felvonulást tartanak pénteken Jeruzsálem Meá Seárim negyedében nem ultraortodox nők az ellen, hogy a gyengébb nem elleni diszkriminációra felhívják a figyelmet, írta a liberális izraeli napilap. A jövő heti szukkót ünnep idején ugyan a nők nem lesznek eltiltva a negyedbe való belépéstől, ám nem is hívják meg őket. Egy radikális csoport, a Joel Krojsz kijelentette, a nőknek semmi okuk nincs, hogy belépjenek Meá Seárimba. A Karlin hászidok, egy liberálisabban gondolkodó csoport elvetette a nők kitiltását, s állításuk szerint a radikálisok megfenyegették őket, hogy bűzbombát dobnak iskolájukba, ha a nők pártját fogják. A negyed hivatalos vezetése is a nemek szigorúbb szétválasztását kezdeményezte. Az idén vetődött fel először, hogy a radikális csoportok azt indítványozták, hogy csak férfiak használhassák a főutcát, a nők csak a mellékutcákban járhassanak a nagy ünnep idején. Ezt végül azért vetették el, mert a mellékutcákon található jesivák tiltakoztak a nők jelenléte ellen.

The Daily NK
Nem használják a „főellenség” kifejezést Észak-Koreára az októberben megjelenő dél-koreai védelmi Fehér könyvben, állítja a kommunista diktatúrára szakosodott dél-koreai szaklap. A megszólaltatott katonai tisztviselő elmondta, „sok vita volt arról, hogyan jelezzük a főellenséget a jelentésben. Végül úgy döntöttünk, hogy erre semmi szükség, mivel mindenki tudja, hogy Észak-Korea a főellenség”. A két Korea közötti viszony azt követően mérgesedett el a szokásosnál jobban, hogy a déliek haditengerészetének korvettjét – állítólag – az északiak elsüllyesztették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.