Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igaz Szó
Az október 31-i ukrán helyhatósági választásokkal egy időben Beregszász lakosai népszavazáson dönthetnek arról, hogy városuk visszakapja-e történelmi nevét – tudatta a kárpátaljai lappal Gajdos István. A polgármester szerint a városi tanács (közgyűlés) idén júliusban szavazta meg egyhangúlag, hogy ismételten kezdeményezzék a hivatalosan Berehovónak nevezett Beregszász történelmi nevének helyreállítását. A kérdésben egyszer, 1990-ben már tartottak egy sikeres referendumot, ahol a város lakói nagy többséggel támogatták a város 1247-től egészen az 1920-as trianoni békediktátumig használt elnevezését. Gajdos István az új népszavazás kiírását azzal indokolta, hogy a két évtizeddel ezelőtt megtartott szavazás idején nem volt olyan hangulat Ukrajnában, amely lehetővé tette volna a névváltoztatást, ám most a települések történelmi nevének visszaállítása egész Ukrajnában megfigyelhető folyamat.


CNN
Ki ő? – kérdezett vissza Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőre utalva Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az amerikai hírtelevízióban Larry Kingnek adott interjújában.
A ma hajnalban sugárzott adásban a műsorvezető kérdéseire válaszolva az iráni elnök közölte, országának nem kell aggódnia Netanjahu kételyei és félelmei miatt, különben is az izraeli miniszterelnök egy „jól képzett gyilkos”, akit bíróság elé kellene állítani gázai asszonyok és gyerekek megöléséért.


Financial Times
Tizenhét korábbi európai biztos még mindig évente legalább 96 ezer euró összegű fizetést kap, noha már régóta más tisztségeket tölt be – tudta meg a német gazdasági napilap.


Expresso
Portugáliai cigány és Romániából bevándorolt roma asszonyok és iskolás lányok csaptak öszsze egymással egy bragai nyolcosztályos gimnázium előtt, írta a portugál hetilap. Az összecsapás azon a napon tört ki, amikor az emberi jogokat figyelő bizottság tiltakozott egy általános iskola tiszta roma csoportja miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.