Nem volt eléggé brutális

2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kellett hadvezéri zsenialitás, mindössze emberi józanság ahhoz, hogy 2006. október 23-án Pigler István bevetési parancsnok rádión azt javasolja rendőri feletteseinek, nem lenne célszerű tovább űzni a tüntetőket a Deák tér felé, mert ezzel rányomnák a tömeget a Fidesz nagygyűlésére. A brutális csapat ennek ellenére folytatta rohamát, Piglerrel a továbbiakban már nem tárgyaltak „odafent”, gyakorlatilag leváltották. Az ávós előemberek rohamának eredményei ismeretesek… (Nagyjából ugyanez történt egy másik rendőrvezetővel, Dobozi Józseffel is, az ő hasonló aggodalmait sem vette figyelembe a magas vezetés.)
Furcsa véletlen, hogy éppen a Pigler-telefon idején tartotta megbeszélését a nemzetbiztonsági kabinet, amelynek mindenkori vezetője a miniszterelnök, esetünkben Gyurcsány Ferenc. Hogy mi hangzott el ott ezekben a percekben, azt nem tudjuk, miután a magyar Kedves Vezető, az őszödi trágár nem volt hajlandó megjelenni az esemény feltárásán dolgozó parlamenti albizottság meghallgatásán. (Lehet, hogy a bíróságra sem kíván majd elmenni a törvények felett álló rendkívüli lény.) Idáig csak annyit tudni a vérgőzös napról, hogy a magyar fővárosban tort ült, újra megmutatta magát a kommunista terror. És aki nem értette meg, hogy mi a „teendő”, azt egyszerűen félreállította a gyurcsányi hatalom. Mint ahogyan a nyolcesztendei ámokfutás során oly sokakat. Pigler István beszámolója pontosan illeszkedik a kirajzolódó képhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.