Nem volt pénz a piacon

Melankolikus hangulatban telt a tegnapi kereskedés az európai tőzsdéken, amelyet az inkább negatív kicsengésű tengerentúli makrogazdasági adatok sem ráztak fel. A kontinens nyugati felén 0,5–1 százalékos eséseket regisztráltak. Régiónkban érdekes kép alakult ki: Varsó 0,8 százalékkal gyengült, Prága és Moszkva gyakorlatilag stagnált, Budapest pedig 0,26 százalékkal került lejjebb.

Munkatársunktól
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsan hanyatlott egyre mélyebbre tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. A mutató a tegnapi kereskedés során nem is tudott kiszabadulni a negatív tartományból, noha erre egy gyenge kísérletet tett a nap vége felé. Ezáltal 59,12 pontos, vagyis 0,26 százalékos visszaesést követően 22 748,7 ponton zárt az index. Emellé alacsony, 9,7 milliárd forintos forgalom párosult.
Az OTP sokáig mínuszban tartózkodott, majd a kereskedés végére 0,4 százalékos erősödésig jutott. A bank papírjai 5,6 milliárd forintos forgalmat generáltak. Ugyanekkora, csak ellentétes irányú elmozdulással zárt a Mol, amely a 0,4 százalékos gyengülésnek köszönhetően záráskor kereken 21 ezer forintot ért részvényenként. Az olajcég papírjai 1,5 milliárd forint értékben cseréltek gazdát. A Mol bejelentette, hogy 100 milliárd forint keretösszegű kötvényprogramot állított fel 2010–2011-re, amelynek célja a vállalat finanszírozási forrásainak további diverzifikálása. Ugyancsak lejjebb csúszott a Richter, mégpedig 0,6 százalékkal, miközben a kisebbik gyógyszergyártó, az Egis 0,1 százalékkal tudott emelkedni. Előbbi 1,4 milliárd, utóbbi pedig 378 millió forintos forgalmat ért el. A Magyar Telekom papírjait 240 millió forintért adták-vették, a távközlési cég árfolyama 0,6 százalékkal került lejjebb. A kisebbek közül kiemelkedően teljesített a Pannergy, amely 5,1 százalékot ugrott, illetve az RFV, amely a most felmutatott 2,1 százalékos erősödésnek köszönhetően 9089 forinton új történelmi csúcsot állított föl.
Kezdetben gyengült a hazai fizetőeszköz a bankközi devizapiacon, az euróval szembeni kurzus egy rövid időre ismét átlépte a 281 forintos szintet. Délután azonban javított pénznemünk, így kora este 279,40–279,90 forintot ért az európai közös pénz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.