Ösztönzik a helyi márkákat

A helyi márkákat, termékeket, szolgáltatásokat igyekszik felkarolni a januárban induló új Széchenyi-terv, amelynek A gyógyító Magyarország címet viselő első fejezetét a tárca tegnapi szakmai konferenciáján ismertette Horváth Endre. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, immár a konkrét pályázatalkotás zajlik.

K. Tóth László
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak vállalkozások, hanem önkormányzatok, egyetemi kutatóintézetek, gyógyfürdők, kórházak is pályázhatnak az ezermilliárd forinttal gazdálkodó új Széchenyi-terv részeként januárban megjelenő tenderekre, s fontos, hogy ezek a szereplők fogjanak öszsze, adjanak be közös ajánlatokat – hívta fel a figyelmet Horváth Endre. A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: nagy szükség van – a magas minőségű egészségipari fejlesztésekhez szükséges kutatások elvégzésével – a fejlődési irányok kijelölésére. Ugyanakkor az egészségipari szakképzés is alapos átalakításra szorul.
„Az első lépés a termál-, gyógy- és ásványvizek komplex felhasználása, közte az ásványvíz-palackozás és -kereskedelem, továbbá az elfolyt víz hasznosításának mikéntje. Ugyanakkor az egészséges életmód és az aktív turizmus terén történő fejlesztéseket is fontosnak tartjuk” – mondta Horváth Endre. Az államtitkár-helyettes dunai jacht- és vitorláskikötők, hajóállomások építését, bővítését, komplett fejlesztésének szükségességét is említette, valamint a vallási turizmust. Romániával együttműködve kialakítanák Mariazelltől Csíksomlyóig a több mint ezer kilométer hosszú Mária-zarándokutat. Ehhez viszont út menti szálláshelyekre is szükség van.
Horváth Endre hozzáfűzte, az üzleti célú szálláshelyeket, a konferencia-, a golf-, a lovas- és a víziturizmust, valamint a gasztronómiai vendégvárást s a rendezvényeket és az attrakciókat is támogatni kell. A kabinet a fürdőváros jelleg kialakítására is ösztönözné a településeket. Mindemellett a gyógybarlangokat és az iszapkezeléseket is fontosnak tartja.
Hangsúlyozta, hogy nem marad ki az egészségmegőrzés kapcsán a falusi- vagy a zöldturizmus sem.
Horváth Endre szerint az egészségturizmushoz az ételek reformja is hozzátartozik, de a vendéglátóhelyeken a gépek és berendezések korszerűsítése is szükséges.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a TDM (Turizmus Desztináció Menedzsment) szervezetek az új Széchenyi-terv január 15-i indulása előtt is pályázhatnak. Az alapvető stratégiai célok nem változnak évről évre, s a kormány fontos feladata a jövőre a turizmustörvény megalkotása is, hiszen jelenleg közvetlenül tíz különböző jogszabály foglalkozik e területtel, s további tíz közvetve. Befejezésül a jelen lévőket arról tájékoztatta, hogy továbbra is várják az érintettek javaslatait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.