Osztrák–magyar keresztutak, metszéspontok

Klementisz Réka
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spielmann 2008-as kőkemény mestermunkája, a Reváns a tavalyi osztrák filmhéten már bebizonyította, az osztrák mozgóképes ipar manapság a közép-európai filmgyártás legizgalmasabb darabjait produkálja. A tegnaptól egy héten át az Örökmozgóban zajló filmhét az osztrák–magyar film kapcsolatait keresi és emeli ki.
A programban kizárólag olyan filmek szerepelnek, amelyek koprodukcióban készültek, de legalább fel tudnak mutatni egy magyar közreműködőt is. A legkülönlegesebb darab kétségtelenül a Holland Filmarchívumban fennmaradt 1926-os Kertész Mihály-némafilm, a 13. számú fiáker, amelyet osztrák koprodukcióban forgattak a kezdet kezdetén – az Örökmozgó holnap este nyolckor Darvas Ferenc zongorakíséretével vetíti. Premier előtt látható lesz Jessica Hausner Lourdes című filmje és Shirin Neshat iráni rendezőnő CineFest-fődíjas alkotása, a Nők férfiak nélkül. Magyar részről levetítik Gryllus Dorka főszereplésével a Dallas Pashamendét és Pálffy György rendezését, a Taxidermiát is. De lepereg a múlt század közepén megszületett Sramli és a Lumpáciusz Vagabundusz is.
A vetítéseket Ernst Wastl fotográfus osztrák és magyar hírességek portréiból összeállított kiállítása kíséri.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.