Pályázókat várnak az ÖKOPluszhoz

Munkatársunktól
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig 121 társasház csatlakozott a Főtáv idei, szeptember 30-án záruló ÖKOPlusz programjához.
Eiles Tibor, a budapesti távhőcég értékesítési igazgatója lapunknak elmondta, a beadási határidőig további harminc pályázatot várnak. Ez azt jelenti, hogy a Főtávtól ajánlatot kérő 793 érdeklődőből mintegy 150 társasháznál indulhat el a közeljövőben a fűtéskorszerűsítés az ÖKOPlusz program révén – csaknem egymilliárd forint állami támogatással. Ez az arány jóval gyengébb, mint a tavalyi programban tapasztaltak: akkor ugyanis mintegy 1600 érdeklődőből végül 512 ház csatlakozott a programhoz.
Eiles Tibor szerint a részvételi kedv azért lanyhult, mert azok, akik igazán véghez akarták vinni a fűtéskorszerűsítést, és a pénzük is megvolt rá, azok már jelentkeztek a támogatásért. Hozzátette, másrészt azonban a társasházak fizetőképességének folyamatos romlása miatt sok épület lakói nem tudják vállalni a körülbelül 150 ezer forintos beruházást. – Számos társasház esetében nem beszélhetünk semmiféle megtakarításról – mutatott rá az értékesítési igazgató. Ugyanakkor megjegyezte, a fűtéskorszerűsítés megkerülhetetlen a legtöbb távfűtéses ház számára, így azt csak elodázni lehet. Mint Eiles Tibor közölte, a két év alatt megtérülő beruházással akár 20-21 százalékos hőmegtakarítás is elérhető. Ez az egyetlen hatékony módszer a folyamatosan növekvő energiaárak kivédésére – tette hozzá.
A szakértő kitért a tavalyi programra is: a 2009-ben csatlakozott épületeknél a munkák kivitelezése folyik. Eddig 142 házban fejezték be a munkálatokat, de további mintegy 150 épületben folyik még a felújítás – közölte Eiles. Mint fogalmazott, jelenleg több száz fűtésszerelő dolgozik azon, hogy még a fűtési szezon megkezdése előtt befejeződjön a korszerűsítés. Nyáron a szabadságok miatt nem kérték a pályázók a korszerűsítési munkák elvégzését, a tél előtt viszont mindenki egyszerre tartott erre igényt – fűzte hozzá az értékesítési igazgató. Eiles Tibor kiemelte, a tavalyi 512 jelentkező közül – akik számára a Főtáv segített megírni a pályázatot – valamennyi elnyerte az állami támogatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.