Patológusok válasza

2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkal inkább tekinthető becslésnek, semmint objektív felmérés eredményének az Országos Onkológiai Intézet (OOI) hírlevelében közzétett adat, amely szerint a valamilyen szempontból hiányos vagy nem megfelelő patológiai diagnózisok aránya Magyarországon elérheti az ötven százalékot – így vélekedett közleményben Sápi Zoltán országos patológus szakfelügyelő, Tímár József, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke és Kopper László, a Patológiai Szakmai Kollégium elnöke. Szerintük az állítás valóságtartalma megkérdőjelezhető, ezért alkalmas arra, hogy félrevezesse a daganatos betegségek iránt érzékeny közvéleményt. A szakemberek azonban elismerték, hogy a patológia súlyos problémákkal küzd, hiányszakmának számít, a szakemberek átlagéletkora egyre magasabb, korszerűsíteni, javítani kellene a finanszírozást és a bérezést. Nem vitatják azt sem, hogy hiányzik a szakmai munka folyamatos minőség-ellenőrzése, de ez szerintük az egész ellátórendszerre jellemző. Hangsúlyozták: a megalapozatlan adatokkal csak a munkájukat tisztességgel és lelkesedéssel végző patológusok iránti bizalom megrendítését és a szakma megbecsülésének erodálását lehet elérni.
Kedden számolt be lapunk az OOI hírlevelében publikált írásról, amelyet Szentirmay Zoltán profeszszor, a Magyar Onkológusok Társaságának leköszönő elnöke publikált. A szakember a patológia válságos helyzetére, a szakemberek tömeges külföldre vándorlására, a hiányos tárgyi feltételekre hívta fel a figyelmet. Becslésként említette azt is, hogy a valamilyen szempontból hiányos vagy nem megfelelő patológiai diagnózisok aránya elérheti az ötven százalékot. Saját tapasztalataira hivatkozva közölte, hogy vannak olyan kórképek, például a daganatos betegségek között, ahol csak a páciensek töredéke kapja meg a megfelelő kezelést.
Cikk nyomán Szócska Miklós egészségügyi államtitkár úgy nyilatkozott: tisztában vannak a patológiákon tapasztalható helyzet súlyosságával, és érdemi intézkedésekre készülnek. Mint mondta: garantálni kell, hogy csak olyan körülmények között kezeljenek daganatos betegeket, ahol a diagnosztizáláshoz is minden feltétel adott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.