Polgár Judit „góljával”

2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar férfi- és női válogatott is győzött az oroszországi Hanti-Manszijszkban zajló sakkolimpia tegnapi, második fordulójában. Ám amíg a nők könnyedén, 3,5-0,5-re verték Görögországot, addig a férfiak a vártnál nehezebben, csupán 2,5-1,5-re múlták felül a közepes játékerőt képviselő Argentínát.
Durván egy órai játék után még nem gondoltuk volna, hogy a férfiaknak gondot okozhat a két pont begyűjtése a dél-amerikai csapat ellen. Világossal Almási Zoltán és Berkes Ferenc is kifejezetten biztatóan állt a megnyitást követően, sötéttel Lékó Péter könnyedén kiegyenlített, Polgár Judit pedig a szájízének megfelelő éles állást alakított ki Fernando Peralta ellen. Ám Berkes a 17. lépésben, még mielőtt igazából megkezdődött volna a játék, váratlanul döntetlent ajánlott Pablo Lafuentének, akinél pedig az Élő-pontszámok alapján (2678, illetve 2565) lényegesen jobb játékos. Ezt követően Almási Zoltánnak időzavarban elegendő volt két pontatlanul húzás ahhoz, hogy a nyeréssel kecsegtető végjátékot döntetlenre rontsa.
Már csak a két „sötét” partiban bízhattunk. Polgár Judit a kezdéstől fogva nyerésre játszott, Peralta vezérgyalog megnyitására a mindig kockázatos Királyindiai védelmet választotta. A bonyodalmak fokozódásakor túlszámolta az ellenfelét, előbb gyalogot nyert, majd újabb hibára lecsapva begyűjtötte a teljes pontot. Lékó Péter is küzdött a végsőkig Diego Floresszel szemben, amit azért is érdemes kiemelni, mert idehaza már híre ment, hogy személyes szeszélyből hagyta ki az első fordulót, aminek ezzel szemben taktikai oka volt. A 25–35. lépéspár tájékán lehetetlennek tűnt, hogy első táblásunk előnyt csikarjon ki, ám előbb megbontotta világos gyalogláncát, majd gyengeségeket képezett, jó ütemben cserélt vezért, előrenyomult a királyával, s a végén egyetlen tempón múlott a győzelme. Noha hamarabb ért be az ő gyalogja, az ellenfélnek szélsőgyalogja haladt az átváltozás felé, ami biztosította a pattmotívumot, így lett a játszma döntetlen.
Az új rendszerben nincs jelentősége annak, hogy 4-0-ra vagy 2,5-1,5-re nyer egy csapat, így két győzelemmel, négy ponttal mindkét válogatottunk százszázalékos. A harmadik fordulóban a férfiak Csehország, a nők Olaszország ellen ülnek asztalhoz.
Sakkolimpia, 2. forduló, férfiak: Argentína–Magyarország 1,5-2,5 (Flores–Lékó döntetlen, Almási–Felgaer döntetlen, Peralta–Polgár Judit 0-1, Berkes–Lafuente döntetlen). Nők: Görögország– Magyarország 0,5-3,5 (Dembo– Trang 0-1, Mádl–Bocari 1-0, Makropulu–Vajda döntetlen, Rudolf– Fakhiridu 1-0).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.