Röviden

MTI
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyelvtörvény: kevesebb szankció?
Pozsony. A szlovák kormányfő szerint korlátozott mértékben, de valószínűleg megmaradnak az államnyelvtörvényben azok a szankciók, amelyeket a jogszabálymegsértésért vezetett be a Robert Fico vezette kormányzat. Iveta Radicova kormányfő ugyanakkor leszögezte, hogy a kettős állampolgárságra vonatkozó, jelenleg hatályos, a korábbi kormány által szintén nemrégiben módosított szlovák jogszabályt meg kívánja szüntetni. (MTI)

Összecsapás a Mecsetek terén
Jeruzsálem. Izraeli rendőrök tegnap behatoltak az iszlám harmadik legszentebb helye, az al-Aksza-mecset előtti területre, hogy visszaszorítsák a közeli zsidó szent helyen imádkozókat kővel dobáló palesztinokat. Palesztin fiatalok a nap folyamán többször összecsaptak a rendőrökkel azután, hogy hajnalban zsidó telepesek megöltek egy palesztint. (MTI)

Japán oldaná a feszültséget
Tokió. Szengoku Josito japán kormányszóvivő azt javasolta, a lehető leghamarabb tartsanak magas szintű megbeszéléseket Kínával, hogy enyhítsék a két ország közötti diplomáciai válságot. Eközben Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök kedden éjjel New Yorkban azzal fenyegette meg Japánt, hogy országa további lépéseket tesz, ha nem engedik el azonnal a feszültséget kiváltó hajóskapitányt. (MTI)

Pénzügyi szigorról döntött Strasbourg
Strasbourg. Történelminek nevezett törvénykezési csomagot fogadott el nagy többséggel tegnap az Európai Parlament, amely révén az Európai Unió területén hatékonyabban ellenőrzik majd a pénzügyi piacokat. A nemzetek feletti felügyelettől azt remélik, hogy elejét veheti a jövőbeni válságoknak, védelmezi a fogyasztókat és hozzájárul a gazdasági növekedéshez. Azt várják, hogy az eddigi, nemzeti szinten a válságban csődöt mondó bank-, piaci és vállalkozási felügyeletek helyett a mostani uniós szervezet hatékonyabban végzi munkáját. (L. I.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.